Bagi bayi 7 bulan makan

Hi mommies , anak saya dah 7 bulan tapi dia kurang nk mkn nestum atau biskut utk baby . Bubur pun dia tknk . Mmg susah sgt nk bgi dia mkn . Kdg tu smpai menangis nangis dia . Mak mertua saya selalu kata tk pyh bgi or stop bagi . Tapi saya risau bdn dia kurang mmbesar . Dia more to direct bf and saya tgh ajar dia minum susu dupro . Alhamdulillah dia nak tapi kurang . Susu dh oky dgn dia . Ada tk apa apa suggestion makanan utk baby yg baby suka ? Saya risau sbb susu saya dh makin kurang . #firstmom #Needadvice

4 Balas

time saya pergi KK, nurse tak sarankan bagi nestum, tpi suruh ganti dengan bubur nasi. Mula2 sya bagi bubur nasi kosong, tapi baby cepat bosan and tak nak makan. so sekarang kadang2 saya cuba campur dengan brokoli, kadang2 dengan carrot, kadang2 serbuk ikan bilis. pastu sekarang saya start bagi macam lempeng telur, kadang campur cheese, kadang2 hancurkan brokoli tu masukkan dalam telur, alhamdulillah baby makin makan 😄 kadang2 baby nak pegang sendiri makanan tu. awak kena banyak try and error, kadang2 baby ni ikut mood diorang juga, kalau diorang tak nak makan, at least makan sikit pon takpe dah, nanti nampak dia kemam2 main air liur, nak makanlah tu, pastu time tu cuba bagi lagi makan 😄 kalau mak mertua kata tak payah bagi, biar je dulu, nanti mak mertua dah belah, cuba bagi lagi 🤪 kalau anak dah start nangis tu, menyusu jelah hehe, makan bila2 boleh

Kalau saya first bagi bubur kosong je esoknya saya bubuh ayam selama dua hari, lepas tu sayur, baru letak campur2 Awal2 memang baby taknak makan menangis juga Tapi kite gigih juga bagi baby makan taknak buka mulut kite melawak buka je mulut bagi bubur baby makan start 7 bulan bagi apa je die telan, tapi die taknak pegang, kadang tangan nak pegang bubur tapi tak masuk mulut die main je kat kursi makan die🤣🤣

Ank sy mcm ni bila 8 bulan. Smua x nk tukar texture dh. Basic pun dh. Last2 nk mkn sndiri. 🤣🤣 pakej jeling smbil mkn lg action. Finger foods pulak. 🙂

nestum apa ye awk bg sis?mcm bby sy dlu mmg kenalkan dgn bubur je.....

4mo ago

cereal nestle mcm mcm dh perasa try bgi tapi tetap tknk