Anak reject botol

Hi mommies! Anak saya 3m+, saya epmom, start masuk 3m ni, anak saya minum 4oz per feeding 3 to 4 hrs. Tapi lately ni, dia tanak minum sangat, gap menyusu tu kadang sampai 5 jam, yang tu dia betul betul lapar. Satu lagi, bila nak minum mesti meragam dulu, dia gigit je puting botol, macam dah start reject botol 🥹 kadang tu jadi force feeding lah, nangis nangis dia padahal saya nak bagi minum susu. Tak tahu nak buat apa 😩 mommies semua ada suggestion tak? #firstbaby #firsttimemom

14 Balas

anak sya nak masuk 3 bln smpi skg 3 bln stgh kes yg sma..sblm tu dya minum 4oz/3jm..pas tu dya minum 2 oz ja slbh jya dya ggit2 ja puting botol tu....masa cekup 3bln bb naik 600gm ja tp alhamdulillah normal berat nya..nurse just suh keep feeding ja..jgn paksa..jd dlm tempoh 3 jam tu sya akan sua smpi lha 4 oz tu abis dlm 3 jam..tp klu mlm dya kuat nyusu plak..cuma itu la dlm keadaan mamai sbb mlm sya sndr akan kjutkn dya utk susu..jd dlm keadaan mcm ji kita ikut demand baby dlu lha..bila baca post puan ni..saya sndr rsa lega rupanya bukan ank sya sorang yg hadapi😂ada genk

1y ago

Hahaha saya baca komen pun lega, ramai jugak mommies yang ada masalah macam anak saya 😂 Ye puan, last month check up anak saya naik 800gram je. Lahir 3.12kg, sebulan 4.5kg, 2 bulan 6kg, 3 bulan 6.8kg. Kalau ikut graf tu normal je dia cuma yelahhh kita risau kan sebab tak minum susu, effect dah berat dia 😩 samaa, malam dia kuat menyusu. 3 - 4 kali jugak bangun, 2 - 3 jam sekali. Tu yang saya macam confuse tu nak buat huhu. Tkpelah saya feed on demand dulu then tunggu 4m check up pulak.

Hi Mommy, memang bby taknak minum bila bby mula bulan 3. ini biasa sahaja. kebanyakkan bby memang macam itu. anak saya pun sama juga. sekarang dia dah 4 bulan 9 hari. masih juga kurang minum. saya mix feeding, bagi formula 3 atau 4 jam sekali 4 oz sampai sekarang. beratnya naik sikit sahaja. pastikan bby ada minum. Cuba tukar botol pigeon, putingnya lembut. Susu bdn pam dan simpan. Jangan risau Mommy 🙂

1y ago

Hi puan, okay puan. I'll try my best, risau jugak fikir effect susu badan 😩 thank you for the advice ❤️❤️

Normal ni. Kena panggil nursing strike. Selalu jadi kat baby yang masuk 3 bulan. Baby sy pun sma. Selalu tiada masalah minum susu. Tiba tiba lepas masuk 3m, dia tak nak mnyusu lgsung 5 jam jarak. Kcuali mngantuk bru dia mnyusu botol. Bila kaji kaji, nursing strike pula. Lepas seminggu gitu, kembali normal. 😁

1y ago

Ohhh tak lama pun lah nursing strike ni. Rosau saya, takut anak sakit ke apa, tu je 🥹

normal kot,baby sy pn dulu pun masuk 3 bln kurang menyusu,3oz pn x hbis,tp baby sihat je,berat pn naik juga,masuk 4 bln dah kuat menyusu blik,5oz pn blh hbis,puting susu pn tukar sbb guna puting yg jenis panjang hujung tu mmg baby auto tolak,guna pigeon antitumpah baru baby hisap

1y ago

Ye puan, 4oz ni jenuh nak habiskan. Dulu masa 2m 3oz ni 2 jam sekali dia minum. Tubyang saya risau, takut berat dia tak naik ke apa 😭😭 tulah saya ingat nak tukar puting botol jugak.

baby saya 3 bulan 16 hari, dari awal masok 3 bulan kurang menyusu. dah cukup jarak 3 jam pun taknak menyusu. susu badan saya sampai bengkak sbb dia taknak menyusu sangat, bila menyusu pun susu badan maseh penuh. skrg susu bdn dah drop sbb dia jarang menyusu 😭

1y ago

dulu sy pon mcm ni masa dia 3 bulan lebih. pam je sis

bg ikut demand. klau dia xnk jgn paksa . klau mrengek nnti tu haus la tu. pndai la dia nk mintak susu. start 3 bulan keatas bby mmg dah pndai klau nk reject2 susu ni. xkesah botol/susu bdn. ank sy dulu pon mcm tu.

1y ago

Hampir 4 jam biasanya. Yang tu dia akan merengek sendiri tapi minum 4oz tak habis, ada balance 1oz. Sebelum ni minum 3oz 2 jam sekali, sejak dia masuk 3 bulan ni, minum pun kurang so saya tambah jadi 4oz

jangan biar dia mngamuk, sebab tu dia reject botol. cuba bila cukup masa tu bagi dia susu dgn syringe. tapi selang² sikit dgn botol. nak ajar je. lama² dia akan terima jugak

1y ago

Okayy nanti saya cuba kaedah ni

Lain pulak situasi kite ni, anak saye pulak nak masuk 3m asyik nak minta susu jeee, tak sampai pon sejam atau 30min kekadang, dia nak lagi, kite yg takut dia overfeeding 😢

1y ago

Overfeeding pun bahaya juga tapi baby still nak susu lagi okay lah tu puan, bila tanak ni jadi risau sebab baby bawah 6m kan minum susu je 😩 ni kita offer pun dia gigit je puting dengan tolak pakai lidah adoi stress kite

mcm anak sye.. rsenye memg mcm tu la kot.. rmi yg ckp ble anak 3 bln da stat prangai mcm nie.. skg sye tggu next checkup je.. klu berat naik.. then ok la

1y ago

anak sye still nk mnyusu cuma kdg2 tu kne teka ble dye nak.. sblum nie asal bgn tdo je mest mnum..skg x.. sye tggu gap 3 jam ke atas bru offer susu.. kdg2 kne pjuk2 dlu bru nk mnum..

bagi je ikut demand baby. xyah force feeding. bila dia lapar or haus nnti die mesti mntk susu. gap 5hours tu normal je. cuma lebih kan ke 5oz je.

1y ago

xde mslh pon. ikut je demand bby.