suggestions?

mommies ada tips tak nak kurangkan ruam baby? biasanya sapu minyak zaitun je, da reda lepastu naik balik. makin teruk, lagi ii dkt muka. boleh suggest anything?

9 Balas

Kalau baby baru lahir normal je kulit dia nmpk beruam. Nt ok la bila dah sebulan lebih, sbb kitaran kulit 28hari. Jd boleh expect ada perubahan kulit tp kalau ruam jd teruk smpai berair bernanah ke baik g check doktor dlu sblm sapu apa2.

2d ago

Sy pakai minyak ommey nona roguy je, utk sapu kat perut & urut bdn baby. Utk ruam yg biasa tu mmg tak sapu apa2.

Baby sy kena ruam susu. Merah2 pastu kering mengelupas, sy try mcm2 mustella cleansing water, bzubzu lotion. Ok sikit je. Lepas try letak bepanthen baru ok. Yg kering tu dah ok, merah pun takde. Maybe awk boleh try jgk.

Ruam tu kat mana? Saya kalau ruam panas biarkan je. Nanti okay sendiri. Just elakkan baby daripada berpeluh. Pakaikan baju yang sesuai. Kalau ruam pampers, anak saya guna Sebamed diaper rash cream

2d ago

I see, baby ada berpeluh tak? Kalau ada, ruam panas la tu. Lagi satu awak mentioned sapu minyak zaitun, okay tapi jadi makin teruk kan? Maksudnya tak sesuai la tu. Kalau saya just keep kulit anak moisturize dengan body lotion. Anak saya guna one set Aveeno (shampoo, body wash, lotion)

Guna yg ni mami.. bby sy bontot ruam smpai berdarah tau.. guna yg kejap je dh okay.. alhmdllh.. sapu dkt leher skli je then esk tu da okay.. sy bli kt farmasi je pureen rash cream ni

1d ago

Blh je sis..

sapu tepung kanji/ubi dekat muka baby. saya buat dekat anak elok je kulit..

Try zeho cream

Tepung jagung bzu bzu

2d ago

Anak sy ada guna lepas tu kulit kering pulak kalau guna bzu bzu lotion merah pulak.. aduiii bingung nya tengok ruam panas di muka baby 1 bulan ni 🥲

Bzu bzu cream

Sudocream