35 weeks 3 days

hi mommies. ada tak yg mcm sy, warded sbb baby kurang aktif. last2 kena paksa bersalin sbb air ketuban kurang. doc bagi 2 hari utk cucuk hexa. then bru induce. takutnya lahaiii #firstbaby #firstmom

6 Balas

Sy pernah lalui. Pengalaman anak sulung pecah ketuban 34w tanpa contraction. Cucuk Dexa 2x kemudian drip induce. 34-36w mmg prem tp kategori yg hampir matang jd xde masalah deliver masa tu. Dan mungkin puan positif GBS so lebih berisiko utk bayi jika dibiarkan lama dlm perut lps ketuban dh pecah. Kes kedua 2nd pregnancy sy sekarang pun pecah ketuban awal 31w tanpa contraction. Tp sy warded kat spital ni harini masuk hari ke 13 dh. Sudah cucuk Dexa semua just dlm pematauan Dr diberi ubat antibiotik melalui jarum kat tgn 4x sehari utk matikan kuman GBS. Dr plan nk hold sampai 34w terus induce. Risiko baby terlalu prem katanya sbb tu x bersalin awal. Tp sbb GBS positive, Dr kata risiko lebih 34w. Kalau puan xde GBS pun still berisiko sbb baby kurang gerak salah satu sbb jugak knp Dr kasi deliver terus sbb bahaya kat baby. Mcm rakan se wad sy ada kes mcmni. Dia 37w tp dtg mengadu baby kurang gerak. Warded pastu Dr induce belon kat dia terus bersalin. It's ok mummy laluinya saja dgn tenang. Make sure ingat cara meneran dan teknik pernafasan yg betul ya. Sy pun sedang remind diri sbb anak sulung dlu gagal masa normal delivery. Oksigen jantung baby drop terus tukar czer. So itulah ceritanya.. doakan sy dipermudahkan bersalin nnty 18Nov ya

6mo ago

sy kena induce sbb air ketuban kurang. sy pun tk perasan bila leaking. maybe masa tengah mandi kot. sbb atas katil tkde pun basah2. + sy ada GDM. baby pun agak besar. doc risau ada komplikasi lain plk. so terpaksa la. masa dekat hosp sblm transfer ke hosp besar ni dia ada ambik sample keputihan. tp result tk boleh link. doc sini kena call doc sana. so sy pun masih tk tahu result keputihan sy mcm mana. tp so far mmg tkde keluar keputihan apa pun. yg biasa2 mcm sblm pregnant je. sekarang tgh tunggu cukup dose dexa je la. redha je la kena induce. insyaAllahh takde apa kan. doc pun tahu apa yg kena buat. sy doakan puan pun dimudahkan semua ya. aamiinn

Sy ank first bslin 35w sblum bslin doc cucuk dexa 2 das kat ontot .. pastu deliver baby alhamdulillah baby selamt n sihat 3 hri je kene tahn dkt wad pastu bole balik ituponn sbb ibu ad gbs jadi bby kene thn sbb nk on kan antibiotik

6mo ago

sy pun harap semuny lancar. puan nk tgu bersalin lepas induce tu berapa lama? kenapa sy punya dexa 4dose?

slalunya kalau dah 35 doc akan buat shbs daya skurangnya 36w...tp utk keselamatan bby sbb tu dia bg hexa..hexa ke dexa ek..lupa la..tp cucuk tu sakit😅🤣...jgn takut n relax ok

6mo ago

insyaallah semua nya baik² je....relax n byk doa ok🤗

mcmna nak tau kurg aktif tu, awk cek yg gerak janin tu xsmpai 10 eh? lpastu trus ke hosp?

6mo ago

yaa sy anak first jd kurang pandai dan bila dia tk gerak sgt tu jd was2. biasa waktu pagi dia sgt aktif. skali dia tendang mmg bertendang2. tp haritu mmg tk gerak pun. dia kick pun slow je. biasa 9am - 2pm dah 4-5 kick. masa tu sy kira masih 2kick. sy minum ais, makan coklat, mandi, usik2 perut pun dia buat dekk je. sy terus call husband utk ke hosp. 7pm bru 7 kick. biasa dah complete 10kick.

jangan takut dear. yg penting awak dan baby selamat. doctor pasti buat yg terbaik❤️

6mo ago

faham awak. awak tak keseorangan. ramai je mommy yg bersalin awal mcm awak. ada yg sy kena dia bersalin masa 28w.

semoga dipermudah

6mo ago

tq momyyy