Gdm sangkut

Hi mommies ❤️ Ada tak yang ada pengalaman gdm sangkut 🥲 Gdm saya sangkut, usia kandungan 15w 🥺 Saya tengah fikir cara macam mana nak turunkan gula.#ingintahu #firstbaby

6 Balas

Nanti awk akn di brief oleh pakar pemakanan. Kat situ dia ajar cara pengambilan makanan yg betul. Kalau doctor prescribe dgn ubat metformin which is ubat utk gdm. Jgn skip makan. Ikut jadual makan ubat dgn betul. Air manis n makanan manis mmg kena elak. Kerap mkn tp kuantiti sikit. Basically mcm tu la jaga. Minum air masak 2L sekurang2 nye atau ikut pd berat badan dan keperluan badan. Yg penting tlg jgn skip makan ubat. InsyaaAllah. Good luck.

12mo ago

Tu lah bulan depan ada appointment dengan dietitian. Sekarang dah stop makan manis 🥲 Thankyou sis 🥰

gdm sangkut kna mkn ubat ke control diet ke mcmna? nk cpt mkn epal hijau sblm tido, elakkan makan lps pkul 9. whole meal bread, xmo roti putih, minum air kosong bnyak. kalau teringin nk manis, boleh tp sesuap habuan rasa ja. coklat boleh tp coklat yg high quality. susu pekat tu kna agak2,milo dan lain2.

12mo ago

betul2. kenyang lama sikit

klaau d ikutkan dri segi logik.. mmg la sangkut da minum manis.. kita sbenarnya takda la minum manis bnyak tu dgn perut kosong lagi pa tak sangkut.. kalau korg fkir la.. jgn la takut sgt sy ok je baby kecik ikut size normal alhamdulillah sihat takda masalah pa2....

Gdm kalau dh sangkut nurse akan control sampai bersalin cuma kurangkan makan makanan manis dan sentiasa minum air kosong

sy third baby baru sangkut gdm. faktor usia mungkin. stress jugak sb kna control mkn. 😅😅

12mo ago

Kannn kena control makan 🥲 Mulut teringin manis tapi tahan je 🥺

buat bsp tinggi juga ke gula?

12mo ago

Tak awak, okay je. Dua minggu lagi kena buat bsp lagi sekali