Keputihan tak hilang hujung trimester

Hi mommies, ada tak mcm sy keputihan mcm hijau2 tpi tak bau dan tak gatal. dh jmpa dr swasta, buat swab pun dh makan antibiotics pun dah ubat insert pun dah tapi masih keputihan tu ada lgi. dr kt kk pun dh bagi ubat insert pun masih jugak. sy dh 34 minggu risau pula keputihan ni tk hilang2 pun #firstmom

13 Balas

awak ada gdm x? kalau ada, kena less or cut sugar . kptihan ni salah satu puncanya gula.. sy pn sama dulu.. hijau2 tp gatal ya ampun.. alhamdulillah bkn gbs.. dh swap 2x itu candida.. lps beranak bru hilang. tptime pregnant, tiap malam sy akan amik shower, bkk air panas n bsuh situ.. sbb gatal ya ampun.. sy ada cuba sitz bath.. menjadi tp lps tu jd balik... so kena kerapkan sitz bath

4mo ago

ha btul la tu . sbb excessive gula... try cntrol sugar intake ya . smga dipermudahkan urusan😊

Dulu masa saya preggy mmg dr kat kk dah give up dgn saya sebab bagi banyak2 ubat insert tu pon tak jalan. Bagi krim pon masih gatal. Jadi dr just bgtau unresolved. Btw saya detected ada candida and gbs dulu. Tp lepas bersalin, keputihan hilang! Pantyliner saya setiap kali g toilet kosong kering. Tanjat sikit 🤣

sy ada juga tp xda la hijau, putih2 saja, x gatal... sbb ada GDM, tp gula ok terkawal ada check gula...swab vaginal pun ok, negatif...doktor ckp malam2 xpyh pakai underwear, pakai ja seluar pendek...3rd trimester dh ok la dari awal2

Kakak saya dulu macam awak. Keputihan hijau. Tak gatal tak bau. Tengok tengok ketuban leaking. Dari awal pregnant takde keputihan. Lepas tu masuk trimester kedua ada keputihan putih susu. Masuk trimester ketiga jadi macam hijau hijau

4mo ago

Kakak saya keluar lendir hijau and ada air keliling Lendir. Dia ingat basah sebab keputihan tu. Rupanya leaking ketuban.

try tiap hari yogurt sis yang ada perisa strawberry tuh . berhasil untuk saya. keputihan kurang kadang takde keputihan. kalau dah lama tak mkn mmg perasan keputihan akan ada lagi. and start consume yogurt .

Saya sepanjang pregnant tak pernah ada keputihan.. Masuk 34w++ baru ada. 35w dah bersalin. Sy ada baca, keputihan pun salah satu tanda hampir bersalin. Bgtahu nurse/doktor ye masa check up.

saya pun tengah alami selepas lahir anak pertama terus tuka warna jadi hijau kuning...2-3 kalu buat swab test no gbs dah cuma keputihan tu tetap ada even pregnant yg kedua dah

Nurse kk tmpt dia cakap avoidkan minum air sejuk utk hilangkan keputihan..tapi tula klu xminum air sejuk xpuas musim2 ni pulak..

4mo ago

Betul

maaf nk tanya kalau ada keputihan waktu nk dekat bersalin apa kesannya ye? sy xde experience lg. baru 1st preggy.