Dilema bf journey

Hi momm. Sy working mom. Ank sy bru 3bulan, klau kerja sy akan tggal anak kpd family(suami,mak, adik2) sbb duduk sebumbung. Utk urus susu bby adalah pertama kali bg mereka. Sy dilema dri segi explain tntg cara nk uruskan susu ebm. Bila sy bgthu susu fresh 4jam je, susu dlm peti bila dipanaskan sejam je, susu bila anak xabiskan ckup sejam kena buang pon da explain. Tp xikut pun. Slagi ada susu tu. Slagi tu dia bg. Bila panaskan pula kdg2 dua tigaa jam duk guna lg. Bila tegur katanya okey je. Xde sakit prut, bby pon menyusu xmeragam. Berat pon okey. Adakah sy patut biarkan atau tegur lagi. Bila tgur byk2 kali tkut diorg sentap pula. Klau nk hantar kpd pgasuh suami x bg, fmily pon xbg sbb mcm2 kes skrg rumah pgasuh. Sy risau tkut skrg mmg x nmpk effect dia sbb bru 2mggu sy mula kerja selpas cuti pantang. Sy risau kesan nya kemudian hari. Apa ptut sy buat.. sy juga ada tukar kpd susu formula. Tp bby tolak. Dia nak susu sy sepenuhnya

4 Balas

kalau sye bila dah explain tpi mereka tak nak dgr , saye cakap mcm ni kat fmly “ korang tau tak ada baby yang mati sebab keluarga dia bagi susu badan yang dah dbiar berjam2 and dorang asyik panaskan2 semula .. budak tu mati sbb ada bacteria kat perut angkara susu sbb susu tu dah basi wlpn dri rupa blm basi lg “ hah trus berubah and dgr ckap .. kena saiko sikit sis bru org dgr .. klo tak saiko takdek yg dgr .. pastu cakap lg lah , kat pgsuh x bagi jaga tp kat sini apa kurangnya tak menjaga keselamatan anak juga .. mmglah npk ok baby tu tpi nti yg susah sape ?? ibunya jugekk

4mo ago

setuju. org gini kena main saiko jea. xboleh guna fakta

Kene pack susu sikit2 2-3onz je. Saya baby 3months plus &nhantar pngasuh, sy prasan kalau ada pack yg byk, dia amik yg tu, tk pakai yg sikit, baby jadi jeluak je, ni saya nak pack sikit2, biar minum terus habis

Awk jgn pack onz yg byk, supaya susu terus hbis and dorg tak pnskan lagi..

Pack 60ml paling banyak. Baby baru hari kan tak minum banyak.