Klnik swasta

Hi momies..ada tak yg buka buku pink dkt klinik swasta n checkup monthly swasta juga? nk tnya .. hri tu buka buku ambik drah & urine scan..then dtg #bantusharing 1st review just checkup scan bby . tiada pula ambk drh or test urine lg? mmng mcm tu ye? mcm.mn nak tau ada gdm or tdk klu bgtu ye .or 2nd appt bru ada.adaka yg mcm.ni😅😅skrg 15w4day 🥰#firstbaby #ingintahu #bantusharing

2 Balas

Boleh check up di klinik swasta, tapi kena yakin klinik tu check puan betul². Ada kes yg high risk tp penjagaan kurang di klinik swasta tu. seeloknya puan buka juga buku pink di klinik kesihatan kerajaan sbb memudahkan urusan sekiranya puan emergency terpaksa bersalin di hosp kerajaan. Pastikan buku pink dibuka sebelum 14 mggu sbb kalau lebih 14 mggu mungkin kena tahan sikit telinga dgr nurse bebel lewat buka buku pink. jika xda buku pink ni susah sikit. andai kata puan mmg pilih nak bersalin di hosp swasta juga pastikan kelengkapan hosp tu lengkap sbb jika ada komplikasi dia xperlu nak refer ke hosp kerajaan. penjagaan prenatal penting untuk masa bersalin nnt. senang untuk doktor refer jika ada apa² komplikasi.

Kat klinik swasta saya tak sure. Tapi saya checkup hospital swasta, minum air gula dan ambil urine time 14w dan 28w. Kena tanya dengan klinik tu procedure macam mana la camtu

2y ago

Hehe takde la menyeksakan. Macam saya kena start puasa 12pm, lepas tu boleh minum air masak sahaja. So memang dah ready makan kenyang before 12pm. Masa nak minum air gula awal pagi tu teguk je secepatnya. Rasa dia air gula yang sangat pekat. Bawa sekali minyak angin untuk legakan mual. Duduk rehat kejap, tarik nafas dalam untuk bertenang. Kalau boleh balik rumah, balik je tido atau rehat kejap sampai 2 jam yang kena datang balik tu. All the best!