Masalah Hb Low☹️

hi momies semua😬👋🏻 saya pregnant dah 24minggu... hb saya masih 9.6,9.7,9.8 ☹️ saya nak minum susu ibu mengndung yg ade perisa coklat tu doc tk bagi sbb risau gdm sangkut.. tapi klau susu low fat tu tkboleh telan😩 ade org kata makn ubat hospital nnt baby besar😭😭 stress la mcmni😩 ade apa apa tips boleh share tk?☹️#pleasehelp #firstmom

17 Balas

Kadang kn hormon kita.. Mcm sy ni preggy anak ke 3 3 kali HB low jew sepanjng preggy Lepas bersalin terus normal HB tue.. Pasal ubat hospital tue bby besar xpasti sbb anak sy dedua lahir besar hahaha genetic kot Sbb mak sy ceta sy n adik bradik sy semua lahir besar2 😬.. Adik ipar sy stop mkn ubat ketika dh msk T2 (xtau lah apa hal np dia stop 😬) tp bby atas 3KG juga.. Sbb dr pemakanan dia xjaga Susu minum fresh milk ya.. Low fat ni ada gula juga Sbb sy GDM Haha

bagi sy x pe minum susu tu sis..tp minum segelas 1 hari okay lah tu.. ada nurse bg tahu sy HB lagi penting dr GDM.. kdg2 xda GDM pun baby memang besar dlm perut.. ada GDM pun baby kcik.. mcm anak 1st sy..sy ada GDM.. n Hb low..tp low dia around 10-11.. kluar2 baby kcik 1.75kg jer.. sbb tu skrg ni sy dh x kontrol sgt makan.. now preggy anak ke2 hb sama jer 10-11 mcmtu jer n ada GDM.. yg penting besederhana sis..😊

makan jambu batu sis..sy pon sama..lepas check tu rezeki terbaca komen² dalam ni jugak..then sy try terus pegi cari..next check up hb dah ok after 2w..& zincofer pon sy mkan..susu putih pon ku paksa rela jugak..minum time betul² sejuk x rasa sgt..kotak kecik tu 2 kali sedut..jgn loading² memang akan muntah kalau dilayan..jangan tunduk..try la 💪🏼

mkn jambu batu sis.. sy try hritu alhamdulillah hb naik.. tp jgn lps mkn jambu batu tu sis amek caffeine, coklat, milo, atau teh yer. jambu batu tinggi vit c.. dia mmpercepatkan pnyerapan iron dlm drh. kalau ssh nk dpt, mkn buah lain like buah oren yg tnggi vit c jgk. ni nasihat dr nurse kk jgk.

Sy sblom ni pon 4 Kali perjumpaan pon hb low..mkan mcm2 utk hb naik..xnaik jugak..last kali suggest suruh Sy Cuba balik makan zincofer. Alhamdulillah, g cek routine hb Sy dah naik..makan ubat zincofer dgn air sunquick.. InsyaAllah, mual tu kurang..skrg Sy dah 25weeks

Saya minum hari2 fresh jus delima sis. Mmg naik hb. Saya pun hb mcm sis juga sblum ni. Asyik main kat situ2 je bacaan hb. Skrng latest dah 11.1 dah haha. And saya bnyak mkan carrot, 2-3x seminggu amalkan kurma cina tu rendam air panas minum waktu malam.

Sy ni pun akhr2 trimster hb pun low .. sy gdm jga mkn sbgt smpai bsp pun trkdng hypo lpastu hb low .. nk mkn lbih2 tkut brt bdan naik .. sbb chck dngn dktr pkar kntya bby bsr sbln .. sy pun fh naik pning kpla

Cube MKn jambu hari ii lepas tu lebih kan ambik sayur setiap kali MKn kene ade sayur … awak cube saya mengandung 25 minggu alhamdulilah dari 11.1 naik 12.1

saya minum pati delima Gulsan.alhamdulillah naik.jgn lupa minum bnyk air masak Klau minum pati delima ni.sy pun dh 2x minum air gula,xsangkut gdm pun

Try jus delima Gulsan sis.. Sy mmg amal kn dri awl mengandung.. Hb cantik.. Bacaan gula pn cantik.. Alhamdulillah