Tolong bantu saya keliru

Hi momies saya mintak pendapat, saya last period 16/3 kalau ikutkan harini 8week 4days tapi saya scan semalam cuma nampak kantung sahaja, docter ukur kantung mungkin dalam 4minggu , sekarang saya nak ikut tarikh last period atau 4minggu ? Bantu saya ye ibu ibu terima kasih#pleasehelp

8 Balas

sy pon last period 15/3...scan 24/4(dokter kata rahim je tebal..xnmpk pape lagi)..lain klinik repeat scan lgi 10/5 aritu dokter kata bru 5minggu 5 hari (skli dgr hearbeat)..sy terus tukar kt apps ni..ikot yg baru arini 6minggu 3hari...bulan dpn pulak g scan lgi..

klau period x teratur,doc akn kira ikut scan ,sy pun mcm tu..sepatutnya dah 19week skiranya ikut last period,tp dsebbkn period x teratur,ikut scan doc,skrg baru 16week..

tidak semuanya sama mcm tarikh period kita. sebab persenyawaan tuu. tp tgu laa janin besar sikit br tau brpa minggu, 4minggu kecil lg. nti pg scan tarikh doctor bagi

kalau ikut last period sy 6w3d, tp smlm sy scan doc ukur dah 8w5d. doc kate biasa dia beza seminggu ok lg. so kena repeat scan lg 2 minggu utk confirmkan semula

2y ago

Sy pon beza seminggu, cuma nya size janin lebih seminggu😆 sy sepatutnya baru 13 week tp ukuran baby 14 weeks ahaha.. doc pun bingung nak bagi tarikh due mane satu😌

Period sis tiap2 bulan ok ke? Kalau ok kena pantau size kantung/ janin sbb risau kandungan tak menjadi. Kalau period sis tak tentu kena ikut scan saja sis.

2y ago

Ok sis terima kasih

kalau period irregular, biasanya ikut scan. kalau period regular, kemungkinan janin tak membesar. repeat scan lg 2 minggu. truskan asid folik macam biasa

2y ago

kalau tak teratur tuu normal. ikut scan sbb taktau exact bila conceive. jgn risau ok, repeat lg 2 minggu in shaa Allah dh nmpk kantung atau kalau nk tunggu lg 4 minggu pon boleh, sbb masatuu dh ada heartbeat 😊

Period dtg tiap2 bulan ke?

2y ago

Ok sis lega sikit dengar thank you sis 🥰

ikut scan