Carta pergerakan janin

Hi mom,ada tak mom² dkt sini yg sdh strt tick crta prgrkn bby yg dkt dlm buku pink (ms25) .. sya nk tanya? Sya strt kira prgrkn bby sya dri pkl 9am smpai lh 9pm (12jam) brsma (10 kli prgerakn bby) .. skiranya tak smpai 12 jam .. tp sya dpt rsa 10 prgrkan bby tu takpe ker ... ?

6 Balas

Ada baby yg active...kejap2 dia jab...dia kick..dia punch.. 2 jam Tu pon dah leh 10 pergerakan.... baby sy Dalam 2 jam lebih la dah cukup 10. so awal dr 12 jam Tu biasa je Sis... Ari Tu sy tanda kul 4 last 10 kick sbb Terlepas pandang dah brp kick. nurse siap Tanya kenapa lama sgt NK cukup 10 pergerakan... sy ckp je Terlepas pandang. lgpon....yg penting jangan slow sgt movement dia. riso keadaan dia kat dlm

Sis berapa minggu ye dh rasa? saya baru masuk 13 weeks.... tengok2 jugak carta tu tapi takfaham pun nak tick macam mana..saya first mom dan macam mana nak tahu baby dh kick?

2mo ago

sya dh msuk 27 minggu sis

takpe. selalunya memang petang tu dah cukup 10. cuma lepas dah cukup 10 tu awak still continue monitor je pergerakan baby tau, cuma tak perlu tick.

2mo ago

takde lah. tu jangkaan waktu maksimum je. maksudnya kalau lebih dari 12 jam, tak cukup 10 pergerakan, kena gi PAC. kalau kurang dari 12 jam takpe.

Takpe sis. Selalunya tak sampai 12jam kalau dh cukup 10 pgerakan. Lepas 10 pgerakan mommy mesti nak monitor juga.

2mo ago

Sama mcm baby saya. Waktu nak rehat malam tpaling aktif hehe

Tkpa awakk asal kn ckup 10 lingkungan 9 pg - 9 mlm tu ... slps jam 9 mlm pun kne pantau jugak ya 🫶🏻

takpe boleh je