Obimin and folic acid asyik termuntah bila makan .

Hi mom dkt sini ada yang sama mcm saya ke bila makan obimin and folic acid tu asyik nak termuntah sampai tak tertahan , now saya dh skip harap takde apa2 , ke mom dkt sini tau obimin and folic acid boleh ganti dengan apa selain tu ? Please help 🥺 skrang saya makan sayur bayam tu ja yang terlarat skrang 😭😭😭 ayam pun tak tersentuh dengan ikan sbb muntah 😭😭😭#firstmom #firstbaby #pleasehelp

8 Balas

pg kk mntk tukar ubat. tpi kalau 1st trim biasa je muntah2 tu. keep on makan je obimin tu. sye 1st trim pon muntah2 jugak. tpi mkn je terus obimin. bukan utk diri sendiri tpi utk bby. kalau fikir kn x larat sbb muntah mmg stop, tpi fikir kn bby, telan jugak. lps tu muntah belakang kira dh. penting folic acid or obimin ni, utk krg kn risiko kecacatan dkt baby. mkn salah satu pon xpe.

Hi. Sis kalau makan obimin tak payah makan folic acid, sbb dlm obimin dah ada folic acid. Kalau nak ok, sebelum tidur makan obimin, kurang efek muntah kalaj utk saya

Hehehe sb ubat tu mcm ada satu bau yg pelik. Sy ttp hidung kalau makan. Pastu dah standby jeruk atau asam utk bg hilang loya

boleh bgtau kat nurse, nt dia tukar pil lain. First pregnancy sy begini,then tukar iberet br serasi smpi beranak

saya telan acid folic dengan air sunquick tanpa gula. Kalau tak, muntah juga😆

2y ago

Tq awak nnti saya try hehe

try iberet folic sis. اِ نْ شَآ ءَ اللّهُ okay 🤍

Sama kita seksa sngt rasa 🤮

Try iberet sis