Finger biskut untuk baby 6 bulan

Hi mom, baby boy saya start makan. Saya nak tanya, 1. 1st baby food moms bagi bubur kosong atau puree? 2. Untuk awal pengenalan, bagi 1 jenis atau campur-campur? Kalau bagi 1 jenis, berapa lama boleh start bagi campur-campur 3. Finger biskut jenama apa yg elok untuk baby?

6 Balas

1& 2. Bagi bubur kosong selama 4 hari. Lepas tu hari seterusnya campur dengan labu selama 4 hari.. Kalo tak da alahan so ganti menu .. Point dia setiap menu baru perlu diuji selama 4 hari untuk elak baby allergic.Mana2 menu yg berjaya diuji selama 4 hari boleh la digabungkn dengn menu lain. 3. Saya cuma bagi baby buah sebagai food finger..

3. Biskut awal sangat untuk baby 6 bulan. Tunggu dia 7 bulan dulu. Biskut seelokknya buat sendiri sebab no sugar, no salt. Banyak resepi biskut homemade. Boleh join group facebook Happy Baby Food Malaysia. Macam2 resepi ada.

Kakak sya blender beras dan sayur brokoli..lepas tu masak sambil gaul2 kat periuk,nda sampai 5 minit jadi bubur dah..lembut,sedap😋mcm sya nak makan pula kalau tgk kakak sya cook bubur anak dia.

2. Lepas dah lulus 4 hari bubur, boleh try bagi puri sayur. Contoh puri brokoli. Dah dua hari makan brokoli, boleh campur brokoli dengan bubur kosong.

Buat 4day rules itu lebih baik. Tp sy byk buat 3 hari je 😅 bubur kosong 3 hri then try la sayur2 plak for the next day.

1. Bubur kosong selama 4 hari. Sebab nak biasakan perut baby terima solid food.