STRETCH MARK

Mmg akan ada stretch mark ke masa mengandung even xda garu pun.. Just usap² je masa gatal.. Masuk 32w start mncul.. Sblum nii clean jer.. 😅 Bole hilang ke nnti klau pakai cream + bio oil? #firsttimemom #firstbaby #pleasehelp

12 Balas

tu normal sebab pecahan dari kulit. bukan garu. baca fakta. kalau garu ksan dia nanti ada garis putih yg nampak mcm slash. kalau pecahan urat2 nampak mcm rawak itu kulit memecah. memang normal. orang gemuk pun ada. sebab tu pecahan kulit. mengandung atau gemuk, boleh kembali seperti biasa jika dirawat mcm jerawat ada bekas. dirawat of course baik.

hahahaha yaa samaa sy takda masa awal2 bangga gila wahh perut haku licinn je msuk 7 bulan hamekk mcm tembikai😂😭so sadd nasib baik suami kata comel😂mcm harimau belang dia kata ngekk sabo je la..mslhnya tak gatal lgsung takda rasa apa tiba2 lahh muncul je diaa huh-,-

1y ago

hahaha sama la sy masa takda dulu tunjuk kat mak mertua line perut tu, yg dri bawah dada sampai ke atas kemaluan ad line tu..line tu sy tak kisah sbb nmpk comel hahaa..ni dh ad strech mark tak berani tunjuk dah malu😂

stretch mark x hilang. takde cream atau minyak yg boleh hilangkan. (refer pada dr sharminakamal, dr sunway medical center). tapi cream stretch mark boleh kurangkan gatal stretch mark :) yang kata boleh hilang tu mitos😂

1y ago

betul, saya pun dengar doktor tu cerita mcm ni

kebanyakan akan ada. tp rezeki sy xda stretchmark walaupon menggaru jugak kdg2. 3bulan lepas bersalin kulit perut mengecut x macam penah pregnant. saiz pusat ja besar sikit 😅

Mak sy mngandung kami 6 org tp perut tak pernah ada stretch mark lawa je. petua dia klau gatal dia garu pakai sikat rambut ja. Petua tu pun dia dpat dri nenek sy.

1y ago

sy xgru lgsg dh ada kesan.. tpi xgelap lh.. merah² jak.. Ktra klau lps mndi.. masa kering okay ja.. pudarr

Yes, memang akan ada. Depending on kulit masing-masing. Tahap elasticity of skin tak sama. Boleh hilang cumanya memang akan makan masa. Kena konsisten pakai.

Normal walaupun x garu, sebab kulit perut makin menegang bila makin besar, kdng hormon pon ye juga, pas bersalin kalo jaga betul2 blh hilang 😁

Kbnyakan akn ad. Sy yg berat turun naik pun mmg ad. Lme2 stretch mark akan sme mcm wrna kulit. Mmg ambil masa.

kebanyakkan semua ibu ada.. susah nk hilang klau ya pun tinggal jd putih je parut tu..next preggy nt nmpak blk

saya pon masa 30 weeks ok lagi takde stretch mark start 37weeks mula da dia muncul😂..hrap2 boleh la hilang

1y ago

kan.. tetiba muncul.. mkin dijaga mkin dia muncul.. pdhl dr awl preggy sapu utk elak bnda tu.. 😅