hb

Minuman apa nak naikkan hb? Boleh minum vcare tak? Boleh minum milo? Hb turun sampai 9.4 da ni

19 Balas

hri tu mse kandungan sy 5m hb trun 11.7 .. sy amalkan makan iberet + mnum pati delima .. alhamdulillah hb naik 12.6 .. mse 1st2 pregnant pon hb 12.2 jee .. dr n nurse tkejut tnye sy makan ape .. sy makan waktu lps solat subuh .. sbb kne mkn perut kosong .. kalau sis tak tahan n terasa pedih perut .. gap kan 1jam lpas mkn iberet tu bru makan biskut or roti buat alas perut ..

Elakkan nescafe,kopi,teh n milo ...dan elakkan mkn ubat brsama susu ye...seeloknye minum dgn jus buah asli...cube ambik maltofer sis,,doc bgi sy ubat nii,naik laa jugk..dkt farmasi mahal sikit..rasa coklat...

4y ago

Boleh ke mintak je kat dokter?

Tukar ubat kat kk , yang ada 4 jeniss tuh . Minum ubat tuh dengan air oren sunquik . Dulu saya pregnant pun hb low . Makan ubat dengan air sunquik memang hb naik . Nurse dan dr pun terkejut

Sis cuba amal jus mamariam.sy start mnum msa 5w smpai skrg 14w. Alhamdulillah stiap kli check up hb maintain 12. Pdhl sy jnis ssh nk mkn syr & buah pn kdg2 je mkn .

4y ago

Sis boleh bagi info tak sis minum jus mamariam tu mcm mana. Masa perut kosong, pagi dan petang ke?

Nurse kk cakap milo ada caffeine... kalau makan folic acid dgn milo, tak menyerap folic acid tu. Cuba minum jus buah2an..

Makan buah delima. Saya siap borong buah delima dulu sebab wife minta nak bagi kawan2 die kat dalam ward.

Milo pon org kata blh turunkan hb...bykkan mkn daging,bayam,jambu batu

sis kita sama sis.. sy sampai terasa stress peningg

Sy makan maltofer beli kt farmasi Alhamdulillah

4y ago

Maltofer kunyah sis rasa coklat

comsume mnyk kelapa dara ibu(mkdi) 👍🏻