Lepas 7bulan keguguran

Minta share tips untuk pregnant anak kedua 🥺 bulan 2 this year ,pengalaman Miscarriage saya buat kan terasa sedih 😢 , sbb mmg tgh planning ank untuk perkahwin ke dua sya , tpi dpt tahu pulak Check up doc Kata sya ada pcos jadi nk loss berat mmg susah , period pon jarang2 dtg lebih berbulan2 , fmly mertua kata saya tk boleh bgi cucu sulung dlm fmly 😭 saya dgn husband da iktiar mcm2 and mkn smua ubat-ubatan da give up nk cari solutions 😩😭😫 hope dapat Bantu saya Yang ada pengalaman 6tahun saya tunggu , anak pon nangis sbb Kata takde kawan and nk ada baby , tgok org lain ada adik-beradik , anak I sorang jew pempuan #pleasehelp #bantusharing #ingintahu #iktiarhamil

7 Balas

Minta maaf cakap ni. Saya bercakap sbg orang yang ada pcos. Pcos ni fragile ya. Tak boleh salah makan atau minum. Makanan/minuman paling penting untuk dijaga dalam diet. Saya pun pcos. Doc memang nasihat utk lose weight. Saya buat strict diet plus puasa sunat/qadha puasa. Exercise pun 2-3 kali seminggu, itupun saya briskwalk je. Saya dapat lose weight 73kg-68kg. Period saya jadi normal tanpa ambil ubat. Pcos kena lose weight 5-10% dari berat badan untuk period back on track. Mula2 rasa susah. Lama2 bila dah terbiasa, awak makan minum benda2 tak sihat ni awak akan rasa serba salah. Pcos ni memang buat kita craving esp benda2 manis dan buat kita sentiasa rasa lapar walaupun kita dah makan itu ini. Then, saya banyak makan sayuran hijau. Ambik tau hari subur. Catat kat app period tracker. Saya buat memang niat betul2 nak baby. Alhamdulillah merasa saya preg walaupun sekejap. Extra care please makan supplemen. Google je. Ada banyak supplemen untuk pcos. Yang affordable. Kita as pcos fighter ni hormon mmg kucar kacir. Saya sarankan amik je "pregnacare". Yang ni shopee ada jual. Saya start consume lepas gugur, saya consume dgn suami. Dalam tu dah ada semua vitamin yang kita perlu. Just kalau nak extra, consumelah buah2an, sayuran, jaga makan. Bukan awak je kena buat effort ni. Suami pun sama. Stop kafein, stop merokok. Start jaga makan, start exercise. Start makan supplemen. Ni sikit je nasihat saya. Selebihnya, usaha extra dari awak dan suami. Google2 take note. Adapt mana yang sesuai dgn awak and suami. Buat slow2. Dan jangan peduli apa yang family mertua awak cakap tu. Diorang bukan tuhan untuk tentukan rezeki awak mengandung bila. Stay positive and in shaa Allah, awak boleh 💪🏼 And paling penting, semua ni jadi sebab Allah nak awak dan suami mengadu pada DIA. Dia nak tengok usaha awak suami isteri. Mintaklah, mengadulah. DIA dengar ❤️ Tepat waktu, DIA akan kabulkan sesuai takdirNYA, bukan sesuai rancangan kita ❤️

Jngn sedihh bnyak kn berdoa saya 2 kli gugur kak .. saya bunting pelamin 2021 10/9 preg 15/10 gugur 22/12 saya tk thu preg tngok2 7 week detik jntung ad smpai 14 week detik jntung stop saya terpaksa cuci rahim neran cm org bersalin .. 2022 bulan 3 tp kngdn tk jadi sbb ad cyst bulan 8 2022 saya preg balik ..now syukur berkat doa dan semngt sayaa allah bg saya rezeki lgi .. sekian lamaa saya menanti cahaya mata .. satu je nk ckp akak jngn putus doaa , zikir .. cm saya saya minum efferty ngn pregnacare tp tk thu laa berkesan ke tak bg org lain sbb lain org lain bdnnya .. tp kunci saya adalah doa setelah org hina ckp saya tk ad anak ..

Alhamdulillah dh dikurniakan walau sorg anak sis, ada ramai lg ttc sampai berbelas tahun yg xade walau seorang…saya pun pejuang pcos sy cut sugar,detox , jaga pemakanana kurangkan santan,minyak , n makan portion half dari yg sllu makan..berat dari 74kg turun sampai 55kg then naturally pregnant tanpa ubat, sy pun susah sgt turunkan berat tapi tekad sbb nak sihatkan badan. Good luck sis

Hi sis. Saya ada pcos plus ada cyst sebelum ni. Saya amal kan pati delima sis. Saya setiap bulan jumpa doktor. Saya ttc 2 tahun lebih. Haritu saya buat ujian tiub. Alhamdulilah lepas buat tu. Now saya tengah pregnant. Saya doa kan sis pregnant juga masa terdekat. Amin 😊

jaga pemakanan sis. tengok diet utk PCOS mcm mana

ada fb tak? scroll fb dr imelda dia pakar tu

kene jaga makan