Cyst ovary semasa pregnancy normal ke ?

Minta nasihat dan pandangan , adakah normal ada cyst ovary ? Baru dpt tahu td sy ada cyst dekat ovary kiri, sy pregnant anggaran 6 weeks minggu ni. Size cyst tu nak dekat 3cm 😢 bahaya ke ? Apa perlu sy buat ? Ada apa2 pantang larang atau nasihat ke ? #advicepls #pleasehelp #ingintahu #bantusharing

22 Balas

sis kalau bolh pemakanan kna jga yee..saya 8weeks dlu dh 7cm sis..alhamdullilah dngan ksbran saya brpntang mknan dlm sebulan jaa terus hilang cyst..saya jdi blah kanan..kalau bolh ikan yg berbisa jgn mkn,mkanan yg menyelar jgn mkn..

bawah 5cm selalunya masih ok & akan hilang bila kandungan makin membesar. kalau cyst membesar, doktor akan cadang utk buang. jgn risau ya. jaga kesihatan, makan folic acid, makan makanan berkhasiat, bykkan buah2 & air putih.

sama dgn saya sis, time baru bukak buku pink kt kk. doc bagitau ada cyst. kurangkan makan benda berminyak. now 32 week. alhamdulillah cyst tu tak membesar. harapnya lepas bersalin terus takde

anak buah sy ada cyst masa pregnant. dia kena follow up dekat hosp. tapi lama² cyst tu makin hilang bila kandungan dia semakin membesar. jgn sedih² tak bahaya pun.

hi sis. dulu pon saya ada. tapi doktor saya kata tak perlu risau. eventually, semakin anak membesar, cyst semakin kecil dan tiada sudah sehingga kini.

normal. sy scan time 12w ada ovarian cyst, pstu lps 2 minggu, alhamdulillah time 14w scan dah takda. 😄

x normal utk ade cyst tu.. sye tyme preggy ade 3 cyst size bwh 1cm.. lme2 cyst tu hilg sendri..

Tumpang tnya, mcm mana sis blh tahu sis ada cyst ovari ye? Apa tanda yg sis rasa sis ada cyst ovari

2y ago

kena buat scan baru boleh confirm . sy tahu sebab sy kebetulan nak scan utk pregnancy confirmation semalam

sy ada cyst 3x3cm n fibroid 4x4cm masa pregnant. Alhamdulillah xde masalah n selamat dah bersalin

hi! cyst tu nama dia Corpus Luteum. Dia akan hilang bila kandungan atas 8 weeks