Salam mummy

Mcm mana ya mmy² hadkn bgi mkn bby... Contohnya no salt no sugar..mmy² control ke atau bgi je apa yg bby nk mkn,mkn je no control.. Atau mmy buat ada hri mkn mcm tu..ada hri mkn mcm ni..nnti mmy share² ya sbb ank dh nk start mkan..sbb ada yg kta x leh control no sugar no salt snggt..nti jdi picky eater..mna tau kt sni ada yg pngalam blh share

16 Balas

anak sy mkn bubur halus masa awal 6m je, hujung2 dah kasar. mix feeding dia makan sendiri & sy suap. masa bwh 1y5m mmg all the time makan yg saya masak. time makan lauk family tu, yg saya masak asingkan dulu 1 portion utk anak pastu baru tambah garam gula utk sy & husband. biskut ke pankek apa semua yg masak sendiri. lepas tu baru slow2 bagi, maksudnya dlm seminggu tu ada la sekali anak makan makanan kedai tp bukan tiap minggu pun. sekarang 1y8m masih controllable lg sugar salt intake mingguan dia. anak blh makan makanan mcm kat kedai makan tu & dia blh makan makanan tkde tambah gula garam. btw anak sy ada eczema, lepas 1y4m baru byk benda boleh makan, jd berat slow naik sbb makanan penambah berat kebanyakan dia alah, sempat 1x masuk sikit line merah, lepas alahan byk ok baru otw nk masuk line putih balik. tp panjang la rasa perjalanan ni😆

cara saya, saya tak strict sgt tp kdg ada certain time tak boleh elak cth saya selalu beli unsalted butter dan salted butter, tp kdg unsalted butter habis, saya pakai je butter biasa utk baby. Lepastu kalau ada goreng ikan/ayam lebih utk family saya amik je isi ikan/ayam buat masak makanan baby. sbb kdg2 tu nak spend tuk no salt ni sugar 100% rasa tak mampu, sbb unsalted butter kdg lebih mahal pada butter biasa, ha kadang2 gitu lah, sbb saya mmg guna je seadanya kat rumah, tapi saya tak pernah lgsg letak garam/gula direct dlm masakan baby. Setiap org cara berbeza life style berbeza..

Sorry x paham kenapa no salt no sugar akan jadi picky eater. Sebab even no salt no sugar makanan budak kan pelbagai. Saya masak mknn anak sama mcm org tua makan. Cuma kita x masukkan salt sugar. Bila dah asingkan makanan anak baru masukkan garam utk org tua tua makan. Boleh sesiapa terangkan tak? 😅 kalau manis pulak mmg anak suka makan buah. Buah kan mmg da ada natural sugar. Sorry lah saya ftm dan anak baru 10 bulan.

ank sya no salt no sugar dri 6m smpi 1y11m msuk 2y brulh dia strt mkn ada garam..smua dia makan ..😭syur peria pn dia mkn ...jnis tk picky eater..mnis pn dia suka mkn tpi dia mkn spruh je..ada mood dia bgi hbs..skrg 3y dia lbih bnyk mkn mknan sihat ..sya bgi dia mkn mnis sebln 4 kli je..sbb nk jga gigi dia🥺skrg dia dh jdi abg..tngh prgt sec bby hrplh dia ikut mcm abg dia nnti tk picky eater 😭

I memang strict first 2 years. Tapi,bila dh masuk sekolah, dia dah expose pun. Anak i sulung suka makan apa pun walaupun mmg strictly no salt sugar sampai 2 tahun. Dah besar skrg kadang2 je makan jajan. I jaga sebab untuk kesihatan jugak. Takde duit oi nak keluar masuk hospital. Kalau u tak control anak pun sama je boleh jadi picky eater jugak. Jadi tujuan jaga makan tu untuk sihat

anak saya no salt no sugar smpai setahun je . Lepas setahun tu saya bia je dia mkan semua . Tapi masih kawal la pengambilan jajan , gula and garam tu . Skrng dah 2 tahun semua bnda dia boleh mkan. Pedas pahit sayur semua dia suka . Tak picky eater . Ssah dpt budak picky eater ni . Anak saya suka mkan sayur and buah . Byk budak bnda ni la ssah nak paksa mkan

anak saya no salt no sugar sampai umur 2y, lepas 2y baru start bagi makan semua benda. alhamdulillah tak picky eater. sekarang dah 4y dia tibai semua benda depan mata. sayur sawi, bayam dia boleh ratah mcm tu je 😂 tomato carrot timun dia makan mcm snacking. tapi gula gula dgn coklat mmg takleh pisah, pantang nampak itu yg dituju dulu

1mo ago

ya tahu. saya jugak selalu rujuk misi. sampai sekarang followup misi & DR kk. btw gula gula dan coklat saya hadkan. seminggu sekali/dua sahaja boleh makan. anak saya suka makan nasi, mee dan bihun. tapi tulah berat badan susah naik. tapi dia tak kurus pun. badan dia chubby je cuma berat tu je susah naik sikit

Sy control no salt no sugar sampai 2 tahun, kalau keluar pun sy akan bawa bekal n air masak je..cuma family yg suka suap bukan2 nie..dh besar xade picky eater makan semua sayur lauk okay je..just dia xsuka manis je, coklat , ice cream dia tolak..sbb manis. Air pun suka air masak sahaja.

Anak first sy control. Ank 2nd tak control. Anak 3rd tgh2. Anak first picky eater tp manis sgt dia tak suka.😂 Anak 2nd baru 5y boleh mkn sambal, sayur boleh ratah, tp kuat mkn coklat. Anak 3rd baru 2y tp air coklat manis2 mmg xbg lagi.

anak 1st control - tersangatlah picky eater. certain makanan je dia akn makan. tak mnum manis ( sesekali je mnum tu pun bile mkn kt luar ) mmg air masak je. ank 2nd bru 8m+ - xcontrol sgt, kdg bg je apa yg family makan.