Alergik susu?

Mcm mana nk hilangkan merah2 dekat pipi baby? Terkena susu masa breastfeeding. Selepas myusu saya dh lap2 dgn kain basah tp kdg2 ada hari saya terlupa. Merah2 tuu mcm dh nk naik ke kepala dia sbb dia suka gosok2 muka dia bila nk tidur. #advicepls #mommybuntu

Alergik susu?
27 Balas

senang je sis.. pakai air liur kita sendiri yang keluar dari bawah lidah tu.. memang terdengar kotor atau jijik kan.. tapi itu la yang paling selamat untuk kulit baby., baby saye baru 10 week alhamdulillah muka dia mulus sangat.. air susu kita ni memang tajam.. lagi satu kalau baby boy jangan sampai terkena kemaluan., karna bisa menyebabkan mati pucuk..😩

4y ago

tapi sebelum guna tu bekas air susu yang tertetes tu lap dulu pakai kain biasa baru kita kasi air liur bawah lidah tu.. alhamdulillah selamat sis🥰

Penah juga mak mentua bg petua , dia ni org sarawak Jdi petua dgar mcm pelik2 dia kata lap guna air kencing baby tu Tp saya tk buat pun la , saya cuma letakkan bedak merah je , boleh dptkan dkt farmasi So far hilang jimat duit tak perlu beli mahal2 Kalau sis nk jenis cream pun ada jual kt farmasi

4y ago

bedak merah tin tuu ke?

sy awal2 bby naik cmtoo.. sy dh cuba buat mcm2.. sy ingt ruam susu kea apa.. sudahnya sy bawa anak st pergi pakar kulit.. dia kata ank sy kena spesies eczema.. dn sekrng kulit dia makin elok lepas mkn ubt.. alhamdulillah.. #5bulan14hari..

4y ago

ubt pe dr bgi

anak saya masa baby pun kena macam ni saya bawak g pakar kanak pun still tak bole hilang . lepas tu sya bawak dia refer skin dekat hospital pakai ubat hospital alhamdulillah hilang sis

4y ago

mse check up klinik, dktor ade bg ubt. tp pakai ubt yg dktor bg tuu tk mjadi. jadi makin merah & kering.

sy guna herbal blend shaklee utk ruam kt pipi ank. Tp masih kena pastikan pipi dia sentiasa bersih. Kalau x, kurap tu akn sentiasa berulang even dh baik.

4y ago

oke baik. tq awk😘

hi sis..nak tak kalau bgi tambah susu badan meriah? boleh cuba organic milkbooster advance keluaran Nufiya ni..dah ramai ibu2 cuba..hasilnya sgt2 baik..

Saya memang lap dengan air selepas menyusu. Pernah nak tumbuh macam ni cepat2 apply lendir aloe vera (berkesan dengan anak saya, tak tahu org lain).

Ni ruam susu, sya pun kadang lupa sapu air suam pp anak bila siap menyusu, tapi saya guna Mayyababy Cream tiap kali anak siap mandi.. ❤️

4y ago

Okay nanti free saya wsp sis. Ok tq.

kurap susu tu bkn alergik.. solution di kena kerap bersihkn n lap kalau ada susu kt pipi dia n .. sapu ubat ruam baby bole beli kt farmasi

4y ago

ooo bkn alergik. oke tq awk 😘

Try miss use sebamed facial cream yg baby punya.. Memang licil hilang dlm masa 2 hari.. Sbb moisture lagi.. Memang hebat...

4y ago

oke baik. tq ya 😘 skrg dh licin pipi dia. tp tktau laa knpe dia still suka garu klu time nk tdo & time tjaga dr tdo. sbb gatal @ mgantuk