buntu

Masalah keputihan tak selesai selesai. Dah msuk ubat insert 2kali dah ni ? malu nk bagitahu doc lgi ?? any suggest nk kena buat apaa . Next checkup hjung bulan ni ? #11weekspreggy

31 Balas

sis, sy bg petua mak sy ye. minum air basuhan beras. sis basuh dulu air pertama sis buang, sis ambil air basuhan ke2 @ ke3. ambil dlm segelas. pastu minum. nak lebih okay dari segi rasa dia, masukkan dlm peti ais dulu baru minum. Insyaallah keputihan akan berkurang dan hilang terus. amalkan setiap kali masak nasik. selain itu boleh amalkan minum air barli suam. tp ikut pengalaman sy, air barli ni akan cuci pundi kencing kita, so kita akan rasa kerap nak kencing. dia boleh rawat kencing kotor jugak. so tak berapa selesa kalau nak amalkan selalu. Semoga dipermudahkan urusan.

Sy pon same. Keputihan and kegatalan tahap maksima ! Sy dh jenuh cuci pakai mcm² tp kejap je ok then jadi balik. One day sy dah buntu sgt sy pon basuh pakai feminine wash sumber ayu (ekstrak daun sireh). Sy just sapu kt kemaluan, means bukan masukkan kt dalam. Luaran shj. Alhamdulillah gatal kurang ! Sy syak daun sireh mmg boleh rawat penyakit sy ni. Teruss p pasar cari daun sireh original buat rebus. Basuh kemaluan kita. It workss !

Sy pun dah 2 kali insert, now 31w. Tapi tak gatal, tak berbau & berubah warna. But still ada.. Next checkup terus inform doc. Ambil sample utk test GBS, result belum dapat lagi. Tapi saya dah kurangkan makanan manis2.. Tiap kali keluar toilet lap bg kering. Sekarang kurang dah sikit..

Jgn malu utk bagitau doktor...kalau keputihan tu sampai bertukar warna mmg doktor akan pantau selalu...sebulan akan jumpa dktor 2 kali.. Byk minum air masak, makan yogurt asli, elakkan kerja berat, banyakkan rehat, makan buah2, kurangkan manis..

Sama macam saya sis.. Bru je lepas masuk ubat mgu lepas tp mgu ni jadi balik.. Sedih pun ada.. 😩 Saya cuba buat meruang, untuk buang keputihan tapi ramai kata tak elok.. Takut juga saya 😣

Cuba bsuh dgn rebusan air sireh sis...rebus 2 helai daun sireh..msukkan garam 2 or 3 sudu..bsuh tu biar suam2 kuku..😊mgkin blh kurangkn rasa gatal..nk hilangkn kputihan tu susah..

Banyakan minum air suam sis, Dan jangan cuci bahagian tu kerap sgt dgn pencuci wanita.Amal kan cuci dengan air garam dicampur dgn air suam .

Nurse sy syorkan rendam kemaluan sekejap ke dalam air suam daun sireh damam 10 minit mcm tu..insyAllah dapat membantu masalah ni

Byk minum air masak, lps kencing lap kering2, kerap tukar panty liner, minum barli, air kelapa kurgkan manis, elakkan seafood.

Kurangkn minum atau mkn benda2 yg manis Dan bykkn minum air kosong...utk cucian, cuba basuh dgn air garam yg suam2..