perlu ke buat papsmear?

masa pergi followup untuk ambil pilnperancang dekat KK, nurse tanya bila nak buat papsmear.. apa tujuan papsmear ni ye? memang wajib buat ke? papamear ni yang masuk mulut itik tu kan? sakit tak? saya terkejut dengan soalan nurse sampai terlupa nak tanya untuk apa.. ada yang berpengalaman boleh share tak? TQIA #bantujawab #SeriusTanya #firstmom #ingintahu

2 Balas

Tujuan pap smear adalah saringan kesihatan wanita utk pengesanan awal kanser rahim..adalah amat digalakkan utk jalani saringan ini..prosedur nye kjp je, x sakit tapi rase x selesa n senak sikit.kalau ibu masih trauma sbb proses kelahiran, bole bincang dgn nurse utk tangguh dulu bbrape bulan

Tak wajib, tapi digalakkan buat. Untuk check kesihatan rahim kita, lagi lagi yang dah berkahwin. Tak sakit, relax kan badan, tenang je.