Sekadar bertanya

masa lepas bersalin mak datang kat wad,mak ada tercakap "anak tak tertukar kan?" Ayat tu bwt sy tfikir smpai skrng.bukan tak yakin cuma yela perasaan ibu bru besalin bila dengar ayat mcm tu hati rasa tak tenng wlwpn kta yakin benda tu tk btl. Ingatan sy smpai ke dr bgi baby skin tu skin slma 1 jam klw tak silap lps tu dr bwa kluar bby , skjp tu dtng semula bgtw bby sy ada tanda lahir kat lengan,cuma masa baby kt saya tu sy tk da tenaga nk tengo,muka bby pn sy tengo cuma mamai teruk masa tu nampak tk nampak je Soalan sy gelang pink tu dr letak terus masa bby lahir atw masa slps 1 jam kat ibu ye ? Sedih smpai skrng sbb soalan tu,mna la taw..ada yg tw

27 Balas

baby awk ada tnda lahir kat lengan, so skg ada ke tak? insya allah tu anak awak. naluri ibu sentiasa tepat. sy dulu pun lepas beranak normal, skin to skin 10 min then tak sempat tgk muka pun, misi da angkat kuar lepas suami azan. masa da selesa semua, misi da tunggu bilik luar LR tu nak bg baby, siap ada tag. pastu esoknya, (baby lahir 1am) yela first time mom, rehat tak cukup selepas berjuang semlman, ada misi praktikal nak pinjam baby buat praktikal lepas lahir la kot, sy bg je la sbb misi tu mmg jaga sy. pastu, dia balik je dia ckp kak baby mmg takde tag eh ? haa? sy da cuak, panik la , terus segar bugar. eh, jgn main2 sy ckp. ada je smlm sy ckp. awk tertukar ke ank sy? sy still control emosi la. masi penat. sy tgk muka baby tu, mmg muka yg sama laa. pg td da perhati. laaa l, rupa2nya tag kaki dia kat katil sy, tanggal la kot masa sy nak bf dia. 🤣 pengalaman2. first time betoll la. anyway, awk abai je mulut2 tu. kadang mulut fam terdekat yg berbisa tu compare org luar. yg pntg awk positive.

hi, sy pun pernah dpt soklan mcmni dari MIL saya masa anak sulung dan benda tu menghantui fikiran sy sampai2 skung dh dpt anak no 2 pun. Yg lagi dahsyat MIL siap suruh givbuat ujian DNA lg ridiculous . Skung anak dah besar 4thn mmg muka byk sgt ikut saya itu pun dh memadai buat sy lega. Sy x pasti pasal pemasangan tape kaki tp doktor akan terus letak secepat yg boleh. Mcm baby sy terus di bawa ke NICU. langsung xde peluang skin to skin jd lagi lah xdpt tengok first time.

😅😅 InshaAllah tak tertukar lah sis. Gelang tu dr terus letak sejurus baby keluar. Takpe pengalaman la untuk sis. Sama macam saya anak pertama dulu pun overthink pasal anak tertukar ni. Walaupun beranak swasta baby takde la ramai masa tu. Beranak anak seterusnya saya dah pesan siap2 kat husb bila nurse bawa baby keluar dari OT untuk suruh dia iqomah, snap gambar baby terus siap2 🤣 tapi memang akan lain sikit la masa fresh keluar tu dengan dah beberapa jam. Hihi.

Anak saya lepas keluar saya tgk dia sekejap je dalam seminit and dia terus dibawak masuk wad sbb ada masalah pernafasan. The next day baru saya dpt tgk anak saya. Muka sebijik mcm cousin dia so confirm x tertukar 😂 skrg dah 8 bulan, mmg muka mcm husband & mata anak sebijik mata saya. Inshaallah tak tertukar. Rasanya nurse mmg terus label tag lepas bersalin. Just make sure masa bawak balik anak dari hosp, baca label dan amek baby sendiri, bukan baby org lain 😅

insyaallah tak tertukar tu.. awak sorang ek masuk LR husband takmasuk? . saya dulu lepas bersalin pun tk ingat details, ingat kasar keadaan je. baby keluar terus diletakkan atas saya, sementara dorang buat apa tk ingat, tp bbrp min je, sy tak ingat pun baby berdarah ke, ada putih2 selaput tu ke apa.. lepas baby dah siap pakai baju semua nurse letak baby cot kat sebelah, terus ambil gambar. kalau takde gambar, harus tk ingat jgk😅

Sy lepas bersalin takda skin to skin sebab full bius. Tp nurse terus bawa baby ke daddy dia utk azankan & time tu saya sorang dlm OR, husband tunggu luar. Husband sempat snap gambar baby yg belum dibersihkan dgn reaction muka tgh nangis tu. My mom pun tanya benda sama dlm ward. Bila tgk balik muka anak saya now yg tgh nangis mmg sama dgn gambar baru lahir tu so saya confident kt situ. Tag we both mmg sama tp takut juga kalau2 silap tag haha

sy terus overthinking lak skrg🤣bila bca ni.. ank sy da 7 bulan kot wkwkwk sb msa dah teran ank da keluar sy nmpk siput dia jee msa nurse angkt bagi tgk muka x nmpk lngsung🤣 trus da bwa kluar cpt2 tp ad sbb la sb nadi ank sye lemahh so mcm kelam kabut kot.. msa tu x tfkir nak ckp nk tgk jap sb lemah dakn.. tp sy yakin mmg dia anak sy🥰 tanda lahir byk menandakan dia mmg anak sy sb sy pun byk tanda lahir heheh 🥰

Suami sy cakap,(sebab suami teman dlm lr) sebelum nurse bersihkan baby, nurse terus letak tag kat kaki baby tu. Masa nak checkout pun, 2-3 org nurse sampai kat receptionist akan check baby, dia akan tanya nama kita dgn no ic kita, siap minta tunjuk ic. Sebab takut kita sendiri yg tukarkan anak atau takut anak tertukar masa nurse bagi anak. Hospital sgt teliti, jadi sis jangan risau ya 🤗.

uoollsss kalau dapat mil tnye soalan merapu mcmtu, bgtaw die jangan Banyak sgt tengok cite kt tv.. putri yg ditukar la ape la.. dan ibu2 jgn overthinking ya.. walau klinik kerajaan pon, diorg dh siap tag nama awal2 semasa Kita dh masuk labour room.. lepas lahir je trus die pasang tag nama IBU kt pergelangan kaki baby.. sambil lap baby bersihkn.. JD jgn la overthinking ya ibu2.. Ni dh 2024..

pengalaman saya bersalin di PPUM,selain bracelet nama ada juga lg 1 tag yg sangat special dia mcm ada sensor mcmtu. bila baby tu dekat dengan ibu nya, tag tu akan berbunyi macam bunyi yg lagu² tu tapi tak kuat lah. kita nk trace baby pun boleh dr tag tu. inshaaAllah sebelum keluar LR mereka siapkan semua tagging kt situ 🤗