apa patut saya makan sewaktu mengandung anak perempuan?

Makanan sewaktu mengandung anak perempuan

52 Balas

Mkn mknn yg sihat sis..sayur sblm msk rendam air letk garam dulu ntuk buang racun dan bndasing..mknn sunnah kalau boleh perbanyakkan la yg semulajadi..mkn kurma kismis buah tin,kekacang,delima,buah jambu batu,watermelon n anggur.masuk 6,7bulan minum air kelapa,susu kambing n vco(minyak kelapa dara)..supplement risau kdg nya tggi gula ad pengawet plk.. inshaAllah nti keluar mbesar ank cerdas je otaknya sihat tubuh bdn dia..aamiin

makan makanan yg sihat ye sis .. untuk ank girl kn.. pakai lisptik pastu mkn..lipstik ilang pakai lgi lisptik..klo x pun pkaii lisptin ssh hilang sikit....lepass tu pakai bju warne pink hari2....nie petua nenek moyang sy dlu lah klo mgndung ank girl....klo x ikut petua nie..nnti ank jadi PENGKID / TOMBOY bila dh besar nnti.....sekian t.ksih...ilmu kne kongsi..

5y ago

hahahahaha ,yang ni win 👍 btw jangan perli mcm tu nanti kena kecam 🤫 mommies kan sensitif sikit 😂

boleh makan ape je sis, ade yg ibu² amik suplement tambahan untuk si ibu kekal tenaga, untuk anak dlm kandungan. tapi ape² makanan tambahan cam vitamin ke ape rujuk kat nurse atau kk dulu taw... cam sye pregy sebelom nie, setiap suplement sye tnye doktor... n jawapan doktor atas si ibu nj mkan boleh, xmkan pon tiada masalah... hihihihi

Tiada beza makan makanan apa bila mengandung anak lelaki atau perempuan..makanlah makanan yg seimbang dan sihat.. jangan lupa makan ubat2 dan vitamin yang klinik bagi..lagipun kita wanita bukan pembawa gen penentu jantina anak tapi sperma lelaki lah pembawa gen yang menentukan jantina anak..

kalau planning nak dapatkan baby girl/boy ada lah petua dia kan. Sebelum ttc lg dah kena rancang pemakanan. tp kalau dah pregnant n dah tahu jantina anak, takde makanan khusus dah. Makan je semua makanan berkhasiat. takde beza boy or girl. kuantiti mkn pun sama je..

Masa sh tgh pregnant ank perempuan saya mkn je smua mknan yg ad.. dan sy jgk dpt mknan yg tgh mngidam.. alhamdulillah.. lepaz da kenyang perut tu, mula la rsa nk muntah.. byk kn mnum air suam2, air halia, air limau.. mse kndungan 6bulan pun still ada morning sickness..

Semoga sis ni xkoyak mental bila baca jawapan ye..FYI mmg xde makanan yg berbeza ikut jantina anak glm kandungan. Apa yg penting sis mkn mknan yg berkhasiat. Slma jmpa pakar pemakanan kat kk xpernah pulak dia nasihatkan makanan tertentu untuk boy atau girl..

Sy baca.. Dlm kajian mkn bnyak kalsium dgn magnesium peratus hamil ank perempuan tinggi.. Lau banyak mkn kentang dgn pisang lebih kepd anak laki. Tapi dah tau jantina ni mkn je yg khasiat mcm banyak kan sayur.. Buah..keju skit n nasi.

5y ago

Bukan ke jantina baby ni ditentukan oleh chromosome ( X dan Y) yang dibawa oleh sperm ke ovum? 🤔

😅😅😅Hehe sis dah berjaya hiburkan sy pagi ni. Makan makanan yg halal & dari rezeki yg halal. Selain tu haruslah bersih & berkhasiat. InshaAllah anak menjadi wanita yg solehah. Aaammiinnn3 ya rabbal alaminn.

Xpe la..klu rse soalan ni x bpe cerdik...kenapa korg pon nk jd x cerdik untuk jawap soalan yang x bpe cerdik ni...tunjuk kn la yg korang lg cerdik dr yg tak cerdik ni ok🤷‍♀️