Tambah susu ibu

Makanan apa yang boleh menambahkan susu ibu ye. Saya lepas bersalin ok je susu meriah. Bila masuk 2 bulan lebih susu makin sikit maybe sebab awal2 hari tu asik kurang menyusukan anak sebab first mom terasa penat sangat. Harap sesiapa dapat membantu makanan apa atau supplement apa yang bagus untuk menambahkan susu ibu, atau urutan ke. #breasfeeding #ingintahu #firstbaby #firstmom #bantusharing #pleasehelp

13 Balas

sy skrg susu drop jugak sbb masa bulan 1st kena mix feed sbb baby kuning tggi n sy penat sgt x larat nk kejar n jaga jadual pam. skrg sy dah stable n krg penat, so kejar balik dgn jaga demand n supply. sy pam sejam atau 2 jam skli. pastu buat power pumping 2 hari skli (skli mst buat antara jam 12 pg - 6 pg). lg skli anytime masa waktu siang. now slowly bertambah tp mmg mkn masa. sy follow ni pun tips dr LC. mmg akan masa 2 mggu ke sebulan. lebih pun ade. tp sy mmg nmpk susu sy slowly bertambah lps dah 9 hari buat dr 5/3 aritu. cuma sy still akan proceed mix feeding (bergilir susu bdn n fm) sbb sng nk bg org jaga baby time sy pnt sgt. skrg sy mmg fully pam n bg fm n susu bdn pkai botol. df kdg2 je klau ttbe mls nk bgun buat susu or baby meragam or sy ttbe rindu nk df. sbb sy x brp larat mcm org lain nk df stiap masa sbb sy nk focus buat bnda lain jugak. plus nnt nk naik kerja sng. milk booster sy x amik sbb LC ajar kena byk rehat, byk minum air, jgn stress, n mkn apa yg kita suka. mknn mcm ni sbnrnya milk booster. n lg sng nk pam if pakai yg jenis handsfree. so boleh pam smbil buat kerja or jaga baby.

Banykkn minum air masak n mkn mknan berkuah cm sup2 gitu...emm susu memg meriah, kena cari ank nnt suh mnum susu, klau x memg skit jd bengkak susu plak...sy awl2 6 bln prtama tu memg suka buat sup syur hirup2, hri2 pn x jemu...😊😊😊, d samping dpt meriahkn susu, dpt diet jgk...Alhamdulillah dpt susukn ank ke 3 n ke 4 smpai usia diorg 3thun...y paling penting jgn stress2 masa menyusu, sentiasa fkir positif susu ckup utk bby...

1y ago

ilmu ni kita kena cari. kalau tunggu mmg ilmu xkn dtg awak. baby awak dah nipple confuse @nur samsilah. sebab tu dia reject utk directfeeding. sbb flow botol dn flow dkt breast kita tak sama☺️. kalau nak juga bagi susu badan awak boleh pump dn masok kn dlm botol utk baby awak minum. tp kena jaga jadual pam. 2@3j gap setiap sesi. min pam sehari 8x. max pam 12x. bukan kita pam time kite rasa bengkak susu je. kalau susu keluar sikit masa pam awak kena tengok balik size corong pam awak betul tak. dh ukur dulu nipple sebelom beli pam x? kalau nk pujuk baby directfeeding semula pon xde mslh. boleh je awak.

sy pnh alami susu drop sbb stress bila org sekeliling ckp ank mcm x cukup susu dan minta beri susu formula. slh satu drop sbb emosi ibu. kedua, pemknn ibu. ayh mertua sy masakkn sayur lemak lobak putih. alhamdulillah semuanya ok. smgu sekli sy akn mkn sayur lemak lobak putih tu. sblm mkn sayur lemak tu, pnh jgk g klinik dan doktor bg ubat. sbb dh tahu sayur lemak lg elok, sy teruskn mkn sayur je.

Situasi sis sama mcm sy.. lps beranak tu siap kena pam buat stok dlm deep freezer lg.. tp lps hbs pantang then start period mmg drop sgt susu..sy ada byk membaca.. klau kita nk susukan ank mmg kena jaga makan,cukup rehat + kena fikir positif.. susu sy pickup blk bila sy start mkn byk blik.. jaga waktu pam.. tp sy try jgk mnum susu,kurma camtu..

supplement tu semua bkn punca utama susu bnyk.. ibu² 1st mom wajib bljar ilmu penyusuan.. mindset jaga elok.. mkn nasik bnyk ckit.. minum air kosong bnyk.. kerapkan df anak.. dan mknlah apa shj yg ibu suka tp fokus kpd yg cukup nutrisi dan berkhasiat sbb bf baby.. tp nasik dan air kosong jgn tinggal.. kena ambil

nak susu meriah kena mkn byk minum byk. supplement tu semua actually x membantu pon. dia buatkan u punya susu lgi sikit. sbb sye sblm ni mkn supplement konon nye nk tmbh susu. 2jam sekali kena pump sbb breast akn rasa sakit but susu yg keluar lagi sikit dri sye x mkn supplement booster.

1y ago

Kalau makan sebelum pam, kena tunggu berapa lama ya baru pam? Kena tunggu sejam ke atau boleh terus pam selepas makan/minum?

Sy pula selain dari segi mknn, sy mkn ubat utk tambah air susu.. Berurut pun ok, sy pun kalau ada rezeki lebih nak g Berurut.. Mudah-mudahan dipermudahkan utk kita, Aamiin

sy dulu tkde ilmu penyusuan pun sibuk carik milkbooster. rupanya hanya perlu kerapkan demand. kerapkan susu setiap 2-3 jam. kalau bby taknak susu, pam setiap 3 jam.

1y ago

betul ckp puan ni. betulkan demand dn supply kita dulu. milkbooster ni hanya la sbg support journey penyusuan kita

awak kena betulkan balik demand dn supply awak. selagi awak xbetulkan demand dan supply awak dulu, awak makan p la milkbooster apa2 nnt xjadi.

Kerap susukan anak. Klo pam. Kene kerap pam. Minum air byk, makan lebihkan protein dan sayuran, sentiasa happy.. rangsangan dri baby lebih bagus.