Anak 8 bulan Tak nak makan

Macam mana ye nak buat anak tak minat untuk makan , dah buat BLW pun dia ambik makanan pastu buat main tak masuk dlm mulut , macam2 cara dah buat tapi still tak nak makan , berat maintan dari 6m ke 8m naik 100 gram je sikit lagi nak masuk graf kuning , mak nya dah stress 🙂

4 Balas

1. Cuba ubah persekitaran, sy kalau bwk ank mkn luar bnyk jugak dia makan. Masa makan family pun suap dia. Slow2 dia faham timing mcm tu dia makan je. 2. Cuba tukar tekstur makan. Ank sy dh tknk bubur, suap nasi biasa kita makan dia nk. Kdg sy tukar suhu. Breakfast suam2 tknk, lunch nnti bg sejuk. 3. Sy mix kn mknn ank dgn mirepoix, ad aroma tu surr kot bg dia. Nk la juga buka mulut. Ank sy baru nk masuk 8bulan. Mmg ikut mood dia juga makan, tp sy cuba tackle dia cara mcm ni. Ada masa mmg dia ketap bibir tk buka lgsung. Kalau dia makan sikit, sy kerapkan bg makan. Moga membantu 🎈

Anak saya masa awal2 dlu pun tk nk mkn sngat. Tapi kena cuba je hari2 bg dia mkn. Kena try and error. Try bg buah pula such as tembikai, buah naga, kiwi ke. Or try tukar texture mkanan, tk pun try bg dia pegang sndiri mkn ayam yg dh rebus/steam. Alhamdulillah anak saya lg berapa hari nk msuk 8 bulan. Dh boleh mkn, walau pun tk hbis satu mangkuk, dpt suap 4-5 sudu pun dh happy hehe

Sama anak saya kurang makan la. Dia lebih banyak minum susu. Makan tak habis. Jarang habis. Tapi kalau susu sebotol habis, menyusu badan pun tak lepas sampai setengah jam. Dah try juga BLW dan macam-macam lagi dia tetap kurang makan.

1w ago

Belum timbang lagi ni. Lagi 2 minggu baru timbang. Tuan badan aktif je cuma saya la risau huhu

samelah saya...anak saya dia nak makan satu sudu pon buat gaya mcm loya nak muntah...last2 bg susu baru dia kenyang...aritu saya bg buah dragon fruit..dia isap2 yg air buah tu je...then trus buang...

1w ago

ohh ank sy suka mkn buah tapi nasi2 ni dia tutup rapat mulut 😅