Tambah berat baby

Macam mana nak tambah berat baby umur 3 bulan? Skrg ni mix feed. Tapi dalam sehari tu, hanya 2-3feed saja bagi FM sbb tak ckup susu badan. Sekarang ni, berat baby dah atas pagar nak ke underweight 🥲🥲🥲 Ada cara nk pekat kan susu badan dan bagi baby naik berat tak?

2 Balas

awak punya pemakanan dan minuman pun mempengaruhi susu badan sis .. bykkan yg berkhasiat, sayur² hijau, utk milk boaster boleh bancuh horlicks susu, lobak putih dan air masak atleast 3liter sehari .. sy mmg xde ambil apa2 supplements, n baby fully bf dri nb smpai skrg dah 6bulan lebih, sblum start solid food mmg berat dia elok naik cantik .. even sy x ambil supplement, tp sis pun boleh teruskan je fm tu, sy xckp fm tu x bagus, sbb klau baby dah serasi dgn fm tu, keep teruskan .. utk dia naik berat kita xboleh bergantung 💯 dkt fm, susu ibu pun ada khasiat dia taw 🥰

1mo ago

Skrg ni, mmg pagi n mlm sblm tidur mnum horlicks, air masak pon mnum lebih 3L shri. Mungkin saya patut lebihkan makan protein n sayuran kot. Thank youu awk tlg bgi cadangan! Insya Allah, saya praktikkan!

Since sis lebih banyak bf, make sure baby banyak minum hindmilk dari foremilk. Hindmilk boleh naikkan banyak berat baby. Bila nenen dah mula rasa berat, pump dulu sikit keluarkan foremilk. Selain tu makan makanan yg berkhasiat mcm sayur buah. Baby girl saya 3m dah 6kg+. Semua ckp pipi montel tangan berketak. Paed dukung pun ckp semangat betul 😅 Saya mmg suka makan salmon, salad & buah. Dan saya perasan susu saya kalau pump color dia mmg kuning2 berlemak gitu

1mo ago

Depends. Kalau nen sis dah keras, mmg foremilk memenuhi tu. So lama sikit baru hindmilk keluar.