Baby kick..

Macam mana nak kira baby kick ni.. tak faham lgsg apa yg nurse explain.. please teach me..

Baby kick..
21 Balas

Nurse sy ckp.. Kira pergerakan baby dr 9 pg smpai 6 ptg. Itu ikut masa tmpt sy la. Tp mostly 9 pg smpai 9 mlm. Yg dia suruh smpai 6 ptg tu in case ada ape2 at baby.. Masih smpt nk selamat gitu la dia ckp. So dr 9 pg smpai 9 mlm... Bersamaan 12 jam. Awk kene kira pergerakan baby.. Kene cukup at least 10 kicks. N jarak pergerakan pertama n seterusnya tu mestilah dlm 20 minit ke ats. Cth: baby awk kick masa jam 9 pg tu.. Ini dikira sebagai 1st kick. Then 9.05 pg dia kick lagi.. Yg ni awk jgn kira dlu. Sbb nurse ckp mungkin yg ni pusingan yg 1st td tu belum habis. So awk kne jarakkan dlm 20 minit ke ats. Maksudnya.. Kalau 9.20 pg baby awk kick lagi.. Itu di kira sebagai pergerakan kedua. Pergerakan slow ke kuat ke.. Awk kene alert. Ttp di kira. Cumanya klau biasa time tu baby awk kuat sngt kick.. N 1 day tu dia xactive sngt.. Atau keadaan sebaliknya.. Awk kne take note la. Sbb takut dia trbelit tali pusat ke lemas ke.. Dia xsihat ke.. Kira mcm dia bg signal at ibu dia la tu yg something wrong pd dia. Segera kan la check ke klinik. Mcm pengalaman sy.. 4 kali kne warded sbb jantung baby laju. Mcm mane sangkut jantung baby laju tu sbb sy rasa baby sy kurang aktif dr biasa. Tp tetap cukup 10 kicks tu. Cuma xsekuat yg biasa gitu la. So sy ke klinik swasta je time tu utk scan n check keadaan baby. N time tu la sangkut jantung baby laju n terus kene refer ke hosp. Nasib baik xde yg serius. Pemantauan 24 jam memadai utk kes sy. Sbb baby sy dah kembali normal. Punca jd mcm tu doc ckp. Mybe sbb sy penat atau lapa atau kurang air dlm badan. Cuma yg risaunya bila jantung baby laju ni takut dia xcukup oksigen n lemas. Takut trbelit tali pusat. Itu sbb kita sebagai ibu kene pantau betul2 pergerakan baby kita. Sbb hanya kita yg rasa n tau keadaan atau pattern pergerakan baby kita.

5y ago

btl la tu..sya masa mula preg nurse sya pn ckp mcm tu..

Cara kira ikut kefahaman sy mcm ni.. - Tgok nurse tulis start bila kira.. Mcm sy start jam 8pgi..ada y jam 9pagi.. - Dri jam 8pgi.. Stiap kali baby gerak.. Itu kita kena tick.. Tpi bkn 1tendangan 1tick..bkn..😅 - Start 1tendangan/gerakan..1tick.. - Then tgok last kiraan y nurse tulis.. Mcm sy.. Jam 8mlm..jdi baby kena gerak 10kli dlm 8am-8pm tu.. - Baby biasanya b'gerak dlm 1min bgtukn.. Kdg2x x smpai smnint.. Jdi itu d kira 1tick slma pergerakan tu.. - Utk tulis masa genap 10 gerakan baby tu.. Itu tgu pergerakan k10 baby.. Cntohnya.. Hri ni baby aktif btul.. Pergerakan k10 jam 6.30pm..jdi sis tulis dlm tu.. 6.30pm.. Kefahaman sy bgtu la.. Bila nurse explain utk buat kiraan pergerakan baby.. Cma baby sy ni aktif sblh mlm.. Tpi tu pn sy ada inform ngan nurse..ssah kiraan utk siang.. Sbab baby aktif tgh mlm - subuh..😁😁

Easy peasy sis....set time dr kol9am-9pm...if gerakan baby tendang, pusing semua cukup 10kali within that time means baby aktif & sihat.... Gerakan tu mcm baby bergerak2 skali jalan haaa tu la sekali gerakan (pusing, tendang, gerak siku)....pastu baby akan rest...mse tu la sis tick kt box situ (✓ gerak)....then ulang lg bila baby gerak.....last dpt 10 gerakan tulis masa pukul berapa dkt hujung tu....

kalau nurse kk saya, 9am ke 9pm. tp babyy sy jam4, 5 sudah ada kick 🤭😇. tp sy catat juga dlm nota sy jam4. tp dlm buku kk sy start jam9 ke 9pm. syukur setakat ni 10 ticks semuanya. 🙏🙏. lps tu, abis kiraan petak ke 10 tgk jam brapa. masa tu sis catat jam tamat. biasa 15 minit ke atas la ye. sbb kdg dlm seminit dua tu aktiff dia gerakk. sy thibur pula,🤭😇

-Kalau sye start dri pukul 9am-9mlm -nurse bgi thu start pukul 9 tu klau dia dh kick (tnda 1 ✔️) after 15-20 minit dia kick lgi (tnda ✔️ kedua) ulang smpai cukup 10 kick -tpi kekdg nk tunggu kick kedua tu pon ad sejam juga lah .jnji ckup 10 kick . -lps dh cukup 10 kick , awasi je pergerakan bby .

Setiap baby movement. Small kicking pn blh dikira 1. Tp makesure gap 15min and above. Mcm sy mula kira dlu tiap heavy movement nk tgu mmg kul 8mlm bru ckup 10x. Nurse kata makesure ckup plg kurang jam 6ptg. Klu kul 7mlm keatas mmg kne refer hspital dh tu.

setiap kali rasa perut seperti ditendang kira lah 1 smpai cukup masa totalkn berapa kiraan kamu rasa baby tendng had dia smpai pukul 5 atau 7 ini untuk check baby normal kah tidak takut dlm perut terlilit tali pusat itu yg kurang gerakan baby

nurse kk sye dia nk time baby mengeras jadi rasa mcm ada ketul tu baru buat kiraan..klau baby gerak biasa2 tu jgn kira sebab memang akan jadi bnyk kali.. dia nk time baby mengeras jadi ketulan tu baru betul untk kita kira

5y ago

sye mengeras pagi dan mlm.. tapi sekarang dah kerap2 ..36w

Kiraan bermula pkul 9 pagi hingga 9 malam.. Pastikan ad 10 gerakan... Gerakan tu dikira sekali dalam 1 masa.. Jika baby kick tu kurang gerak.. Atau pon tlalu cepat gerak dalam 1 masa... Kena cpt2 pegi hosp...

Stiap kli bby gerak.. Cth dlm kul9 bby gerak 3kli ka.. Yg pling kuat sist tick dlm bku tu.. Sy cmtu jax hitung.. Sbb xfham juga pa nurse ckap.. Tp sy tnya lgi nurse yg lain baru sy da fham. 😊