Macam mana kira baby kick

Hi mommies. First time mom kat sini. I baru nak masuk 28weeks. Macam mana nak kira kick and berapa kali baby kick tu cukup #advicepls

2 Balas

kira baby kick start pukul 9am and habis pukul 9pm. so total 12 jam untuk awak pantau baby kick. so selama 12 jam tu perlu 10 kick saja. setiap kick gapkan 20 minit. nak senang gapkan 30 minit. contoh first kick awak rasa baby tendang time pukul 9.10am, so gapkan 30 minit after 9.10 tu. contoh dia kick lagi pukul 9.45 am, so tu dikira second kick. then gapkan lagi 30 minit after second kick. timing baby kick tak sama, so kena alert la. kalau awak set tiap 30 minit tak tepat sangat pun takpe, contoh baby lambat kick dari 30 minit tu ok je. yang penting tunggu dia kick. make sure 10 kick tu sampai pukul 9pm je. selalu nya habis petang macamtu untuk dapatkan 10 kick so that means baby ok and aktif. kalau tak cukup 10 kick dari pukul 9am - 9pm, refer hospital terus.

8mo ago

So kalau baby i kick every 30minutes and dah cukup 10kick dalam masa 5jam means baby ok la ya

Pakar o&g i cakap kalau tak rasa lansung kick tu macam biasa means tak normal so kena jumpa dr. Kalau ikut kk, biasanya diorang suruh monitor 9am-9malam. Tapi kita x tau baby tu mungkin tengah tido ke. Kalau baby you active tgh malam, time tu dia kick contohnya 10pm-8pagi, haaa tu pun dikira kick jugak. So o&g i tak prefer cara kk tu.