Cara handle Anak

macam mana nak handle anak pertama sbb anak kedua kecik lg jd kena lebih fokus . anak pertama 2 tahun lebih . anak pertama kdg2 buat perangai , malas nak layan sbb penat , sakit badan , tidur tak cukup .

2 Balas

Anak sulung tu keliru parents dh tak bagi 100% perhatian kt dia.. dia belum fhm lg. Dia buat perangai sbb nak perhatian parents.. Pujuk lembut2 sekali sekala waktu anak kedua sdg content dan selesa, peluk dan belai anak sulung. Sekali sekala bg suami tidur jaga anak kedua, puan tidur peluk anak sulung.. Kalau nk tukar diaper anak kedua atau nak mandikan anak kedua.. involve anak sulung sekali cth nya.. “abg/kakak jom tukar diaper adik.. tlg bagi ibu diaper adik.. aa ni diaper adik..pass kt ibu please..thank you pandai anak ibu” dll Lama2 dia akan learn to love adik sbb tahu parents tetap sygkan dia. Dan dia akan kurg meragam nak perhatian parents

ank pertama buat perangai sbb nk perhatian parents. Cuba bahagi tugas dgn pasangan. bincang elok2. mak layan adik, bapak layan sulung. or sebaliknya