Anak tak dengar kata?

Macam mana nak handle anak bila kita pesan jangan bukak tangan adik, jangan tolak adik, tapi setiap hari dia buat benda sama. Nak naik hantu mak nye sbb geram. All related things mcm share dengan adik. Kena kongsi. #advicepls

11 Balas

adik dia masih bby ke? dan yg selalu bukak tangan adik tu anak sulung? jangan marah dia je ye sis,anak sulung ni perlukan perhatian kita je sebenarnya. dia takut mmy dan ddy tak sayang dia dah bila ada adik baru. nak² kalau anak sulung tu masih kecil,belum faham semuanya. kita sebagai ibu kena banyak sabar dan tenang menghadapi situasi ni. slow² terangkan dan jelaskan pada dia. ajak dia sama² sayang adik dia. elakkan pukul,jerkah,jerit,maki hamun,etc pada anak sulung. cuba fikirkan sejenak,pandang wajah anak sulung kita,dialah insan pertama yg duduk dalam rahim kita. insan pertama yg kita bertarung nyawa hidup dan mati untuk lahirkan dia,yg buat rumahtangga kita ceria dgn kehadirannya. insan pertama yg kita nanti² kan kehadirannya. betul tak? masa saya bersalin anak no2,anak sulung baru 2 tahun. mmg macam2 ragam dia buat. sabar jelah saya layankan dia. mak saya selalu pesan,kena sabar. anak masih kecil²,dia tak faham apa². dia cuma nak perhatian dan kasih sayang kita je sebagai ibu bapa. setiap kali masak,buat air..saya akan bacakan Ya Latif dan selawat. Alhamdulillah,anak² sentiasa dengar cakap kita. Mudah dibentuk. lembut hati dia terima teguran kita. bincang dgn suami,bila hari cuti kerja,mintak lah dia bantu jaga anak yg lain tu. bawak lah anak yg dah besar tu keluar pusing² taman/kampung. suami saya macam tu masa saya lepas bersalin anak no 2. dia pi workshop betulkan lori pun dia anak anak sulung kami. nak bagi saya rest kat rumah dgn bby. bagi "me time" dengan anak sulung. sambil tu,bagi lah tau kat anak sulung,kena sayang kan adik. bagi tau yg kita tetap sayang dia walaupun dia ada adik baru. pointnya...sabar ye sis 🥰🥰

2y ago

Tq sis, sy join dh group tele dia

macam ni sis, sebelum adik dia kluar perhatian mak ayah dia semua kat dia. bila adik dia keluar dia rasa dia "kehilangan" mak ayah dia. nasihat saya, awk kena main peranan bila dia kacau adik dia. sbb tu tandanya dia nak perhatian awk. tiap kali ayah dia balik, serahkan adik dia pada ayah dia awk bg perhatian pada dia. ingt, org yg paling dia rapat sebelum org lain "rampas" adalah awk. jgn marah, ada kalanya adik pon kena mengalah supaya kita tak pupuk anak sulung benci adik dia.

2y ago

Ahhh sedih bila fikir dulu mmg rapat dgn dia

ble jd cmtu klu ayah dowg ade kat umah yg kecik tu sis pas kat ayahnyer dlu, biar ayah tgkkn si adik, yg abg atau kakak sis lyn plak borak² ngan die, main ngan die, die mmg nkkn perhatian sbb die nmpk yg sis slalu lebihkn adik jer tu, pd pndpt sy lah.. jgn mrh or herdik die, nnt die akan buat lg n lg.. kne tau cra nk amek hati die..

2y ago

Tula, ayah dia selalu bila balik take over jaga akak dia jerr

Dlu lepas bersalin ank kedua,ank sulung msih BF dgn sy sis so kmi mmng rapat,,dia xjeles pun alhamdulillah,,tp lama2 dia berhenti sdri.bkn apa sis dia tu jeles sbnar nya,sis kna sayang dia,jgn abai kn,tu cara diorang mnta perhatian,lepas bby tido sis cuba belai2 si sulung,dia msih perlu kan kasi sayang tu,,biasa la tu sis jgn stress2 ya

2y ago

Tula, sedih selalu. Sbb rasa mcm ibu dh bg perhatian, kasih syg. Mungkin xsama dimata dia. Allahuakbar.. Kalau lah boleh mmg nak belai semua..

saya nak cakap lebih2 pun takleh sebab anak baru sorang yang sulung dan lagi sorang belum lahir baru 22w .. bagi saya anak sulung awak tu dia perlukan perhatian , kalau boleh jangan marah nanti dia rasa terasing atau pilih kasih.. cuba bila dia buat macam tu puan cakap slow2 budak2 ni kalau kita cakap "jangan" lagi dia buatkan ..

2y ago

Kalau boleh mak peluk baby baru ni ,trus panggil dia datang peluk sama juga ,jdi dia tk rsa sendiri … Anak sy kedua ni baru 2 bulan .setiap kali sy cium setiap tu sy pnggil dia cium sekali . Smpai lah dia skrng nmpk ok dgn adik dia pun lembut je dia pegang tngan adik ny Anak first sy 1y8bulan

bagi dia aktiviti lain.. kalau larg jgn. dia akan buat sbb budak akan dgr perkataan kita terakhir dan anggap itu arahan.. so far anak sy xggu bby sgt dah. bg dia task. dia sibukkan siapkan task dia nti.. xkisah dah adik dia

2y ago

Contoh task tu mcm mana sis?

saya pun mengalami masalah yg sama..ank yg sulung selalu kacau adik dia umur dah nak masuk 4 thn...xtau dah nak buat ape..nak hantar tadika banyak yg dah penuh..ape pandangan kawan2 supaya dia dgr kata

normal sis ank slung dpt adk plk... dia nk perhatian kita to... sy ank sulung ni skrg xleh mrh lasung.. mrh nngis... biasa la kecik ni je kita dpt tngk nakal ank kita... besar nnti xda dh nakal budak2

Islam ke? Kalau Islam boleh cuba amalkan baca surah Taha ayat 1-5 hembus dkt ubun-ubun masa dia tgh tidur setiap malam supaya hati dia lembut & dgr ckp kita. Percaya pd Allah. InshaAllah.

anak2 kecik suka tengok reaksi "teruja" mak ayah..bg depa reaksi mcm tu maknanya kita suka sbb tu dia akan ulang buat...