KURANG DARAH

Macam mana nak atasi kurang darah ? Setiap check darah , confirm bawah 9 #pleasehelp

13 Balas

Nurse ada ajar cara mkn ubat dengan betul, after bangun pagi trus telan ubat, lepas 2 jam baru boleh bfast..mkn bayam, kangkung, kailan..susu kurma pon bagus, kalo x de kencing manis boleh minum susu kurma farm fresh..air horlick pon bagus 🤭🤭 banyak lg makanan2 yg elok utk tambah darah. Nak lagi senang Google makanan yg kaya dengan iron ✌🏻

Hi saya hb 10 je setiap kali checkup tak naik naik dah makan maltofer pun naik 1 je , lepastu kawan saya suruh cuba makan kurma ajwa 2biji pagi 2biji malam , saya mmg terkejut next checkup hb saya naik 11 . Memang menjadii !!!!

minum jus delima sis sblm checkup and hari2 , ataupun jus guava pink. lpstu mkn ubt tmbh drh dgn jus buah pun blh nurse ckp. lpstu makaan bnyk buah2 kiwi, tembikai, jambu batu, sayur2 bayam, brokoli, kerang , daging .

Saya makan maltofer fol tapi ambil sebelum tidur. Hb saya 13-14. Saya makan jambu batu, bayam, ikan, kacang kuda rebus, buah naga. Kurangkan kaffein, kalau boleh cut terus. Even dalam milo pun ada kaffein iye.

Sy cek 3haribulan ni,harap2 hb naik,masa hb 12 sy kena ambil drh cek thalasimia,tp xda sejarah keluarga thalasimia..skg dah 22w..last bcaan hb sy 10.sblm tu 12..

Saya consume nutrilite folic acid + Pomegranate jus.. memang effective utk saya.. last check up 10.1.. smlm pergi check up 11.8.. dah 26 week.

Saya dulu makan kerang, jambu batu dgn betik. Pastu consume ubat iberet (tp ada jgk la culas dlm seminggu tu🤣). Alhamdulillah naik elok.

sy pernah drop smpai 9..lps tu mkn pati delima n pati kurma alhamdulillah naik smpai 12 smpai msa nk besalin..cemerlang doc ckp 🤭

2y ago

Kalau makan kurma brpa biji sesuai ya?risau lusa dah kena jumpa doc,dgn sample najis lagi nak bg,tp klu xdapt berak masa tu x blh buat apa lah cuma hb tu yg sy risau kan..

Cuba ikhtiar makan mamariam atau salindah.. alhamdulillah masa mgndung makan tak pernah bawah 10

try minum susu rizqi. pastu makan kerang ,jambu batu, bayam, makanan yg tambah darah,