Puasa

Macam mana mommy² semua, okay x puasa? Saya still lagi bertahan untuk berpuasa penuh harini ?? #8weeks

65 Balas

Saya suggest sis elakkn lh berpuasa first trimester tu. Sebab awk belum dapat rasa gerakkan baby, awk tak boleh tau baby dekat dalam tu ok ke tak. Kalau dah 2nd trimester ke atas tu boleh cuba puasa, sebab dah boleh rasa baby kick. Jadi kalau dia tak kick, ade smthing wrong kita boleh tau. Ramai orang yang puasa first trimester ni bila pergi scan tau2 jantung baby dah takde. Hati2, saya nasihat je

alhamdulillah.. setakat nie masih puasa full.. walaupn kol 12 dh trase lapar tp still ok lg.. kdg2 kol 3 @4 akn rasa lemau sikit.. nk brdiri lama pn xlarat.. so sy tido je.. stiap kali sahur mmg doa n cakap dgn baby "semoga mknn yg ibu mkn nie mengenyangkn ibu n baby shingga waktu berbuka dan bg kebaikan utk ibu n baby" #15w

The things is Allah mmg bagi pengecualian dan keistimewaan utk org yg hamil doctor pun bnyk advise kena makan makanan sihat n ikot waktu baby dalam perut perlukan semua tu utk terus hidup yg mana rata2 Comment kat bawah ni pikir baik2 dan ambil nasihat doc jgn menyesal kemudian hari kerana silap sendiri

Seminggu sblm Ramadan dah berlatih puasa. Kalau x sahur mmg x larat, kalau sahur larat sgt² nak puasa. Alhamdulillah smlm full puasa, hari ni pun masih berpuasa n tak letih pun siap leh buat keje rumah. Baby ok je tendang² mcm hari biasa 😊 #19weeks

Alhamdulillah berjaya puasa , tp jika puasa baby mcm trljk aktif plk dr biasa , pastu suka mngeras , bila ptg dia mula mngeras , adakah normal atau bby lapar , perlu berbuka ke , kalau boleh nk trus kan puasa sbb rasa ok sj tp xthu la bby ok ke x .. #33w

4y ago

Kalau baby mengeras better buka

Sy baby heartbeat stop usia 10 week.. Waktu tu sy kerap ganti puasa lepas sambil menyusu anak pertama.. Takdir Allah sy redha tp lepas ni mungkin lebih beringat.. Allah sebaik2 perancang.. Di awal kehamilan kalu xlarat jgn paksa diri ya..

Semoga Allah SWT permudahkan segala urusan kita..selagi mampu untuk puan berpuasa..puasalah..namun awal trimester tidak digalakkan sebab baby tengah berkembang dengan pesat dan memerlukan nutrisi yang banyak dari ibu..

Sy first trismtr doc xbg puasa..sbb mse 5minggu ade pendarahn coklat2 mse buang air kecil...siapa yg rase loya mual2 xdi galakkn puasa..jaga kandungn dn diri..moga mommy smua sihat di buln ramdhan ni..aminn

4y ago

Bagus ikut cakap doc. Tapi ramai yang degil, ade yng saya baca dh muntah pon teruskn jugak puasa. Bila orng nasihat x nk dngr, bila dh hilang anak baru nk meroyan sedih. Haih

semlm dh kecundang sb xtahan sgt.. sb sy ade gasterik.. hamil 7minggu.. arini kecundang lg. 😥 dr pg td asyik mual je.. lgpon sy masih myusukn ank 1tahun4bulan.ni pon dpt minum air je.. mkn xlalu. 😭.

4y ago

Better xyah puasa sis.. Sy tggu janin turun.. Kerap puasa ganti bila nk scan buka buku heartbeat baby da stop.. Sy pon still menyusukan anak umur setahun.. Perkara yg sy ambil ringan😢

Hari pertama saya puasa walaupun muntah sekali masih boleh bertahan.hari kedua lepas sahur terus muntah.Tapi still boleh bertahan lagi puasa.cuma tak larat dan perut awal pagi dah rasa lapar #8weeks

4y ago

Jgn puasa sis.. Bahaya.. Sbb muntah tu