Masalah ketika hamil

Maaf tanye kalau awal kehamilan biase ke kalau sembelit?😥

25 Balas

normal...sy start sembelit 20w sbb serat dlm bdn dh kurg, nutrien byk bg baby...jd sy bykkn mkn buah limau dn jambu batu. air ksong 2-3liter gk ah...kita mkn ubat tmbah darah cm zincofer tu yg jd sembelit..

normal sis. kena bezakan sembelit atau buasir. boleh rujuk doc utk amek ubat lembut najis mcm syrup. sy teruk ckit masa masok 3rd tri. cuba amek byk fiber, air, utk sng membuang..

Kena cover balik dgn makanan berserat dan air.. Makan banyak buah, sayur, makanan bersup and minum air banyak2. Kena rajin makan benda2 ni inshaAllah tak sembelit

ya. sy kena masa awl2 .. dr kk bagi lactulose dan advise spy mkn buah dan minum air byk. sy cuma ambik lactulose klu perlu shj. selebihnya sy bykkan buah & air.

sy hamil 6 minggu,sebelum hamil okey je n then lepas hamil mmg ada masalah nak membuang..sy banyakkan minum air masak n makan buah2an

yer...nurse ckp bykkan mnm air buah, air lemon letak madu, buah oren..sb ubt kita ambil tu bt kita ssh membuang

awal khamilan sy pn kuat sembelit sampai buang air besar bdarah.. msuk trimester 2 ok dah sampai skrg..

saya tak pasti sebab saya tak pernah kena , banyakkan minum air kosong , buah & sayur

saya dari trimester pertama smpi 3 ni mash alami msalah buang air besar 😭😭

normal masa first trimister nanti lama lama okay cuma kadang kadang jadi jugak