temujanji minum air gula

maaf nak tnyaa, sya tak de pergi klinik untuk temujanji minum air gula 23/5 sbb ada problem , sbb takut nurse mara, sya tak pergi smpai skrng. tak pe ke klau tak buat smpai bersalin. #seriusnanya #firstbaby #ingintahu

50 Balas

hye sis...nie pngalaman sndiri..1st time masa tu tk tau apa..doc bg tarikh minum air gula, sy tak pergi sbb kerja..sy nekad pergi ikot tarikh appointment yg da siap tulis dlm buku tuk seterusnya..sy tk da inform nurse sy tu..bila sy pegi tuk next appointment n trus inform nurse yg sy tak dtg minum air gula tarikh sebelom nie..bising la juga tp nurse terus bg next appointment esoknya tuk minum air gula..bru dia bg detail mcm mna semua..jadinya, sis pergi je kk..inform nurse, tahan telinga..tuk kebaikan baby dan sis sndiri..sy alhamdulillah tk sngkut pape..tp minum air gula wajib kecuali sis nak bersalin swasta..blh la sis lari2..bkn apa, time nk bersalin nanti lg pedih tahan telinga..pergi ya..take care wokey..❤️

Saya 1st mom, tapi sy concern for every benda yang misi minta untuk appointment. Kalau tak dapat pergi memang sy akan ws misi untuk bagitahu dan misi akan bagi tarikh lain. Misi ada bagitahu kalau kita tak ikut jadual or tak ikut nasihat diorg memang diorg kena menjawab dengan Dr. So kita mudahkan urusan nurse in shaa allah, Allah mudahkan urusan kita nanti. Tu pun untuk kebaikan kita n baby juga. Saya haritu kena minum air gula sy tak tahu kena cakap dekat kaunter depan bagitahu minum air gula jadi orang kaunter depan suh sy duduk tunggu no giliran jadinya waktu tu drag sampai sejam. Sepatutnya pukul8 dah kena minum. Alhamdulillah even terlambat tapi result sy ok. So harap sis pun baik2 sahaja dengan baby. Make sure on track ok !

Wajib minum air gula. Nnti apa2 jadi kat baby baru menyesal. Jgn ambil mudah. Nak hilang baby ke nak kena marah dengan nurse? Pilihan awak sendiri. Kena marah pun nak buat macamana. Sptutnya awak kena call nurse and inform. Awak kena tanggungjawab and ready jadi ibu. Nnti lps dah beranak, contihnya, tiba2 anak awak demam, awak takut nak pergi clinic sbb takut nurse marah nape anak demam. Takkan awak nak biar anak awak sakit kot? Jgn ambil mudah k

kenapa ambik jalan mudah . pasal anak jangan dibuat sambil lewa. Apa yg nurse dan doktor pesan tu dengarlah. Awak tk pernah rasa hilang anak. org lain smua menantikam cahaya mata. awak suruh mnum air gula pun ambik mudah lagi. kalau tkboleh datang inform nurse reschedule balik. sy simpan no wssp nurse. kadang tu appointment checkup sesi petang, sy tersilap pegi belah pagi. nurse terima je whtout marah ape pun. kot kalau nurse marah pun tahan je lah untuk anak

klau xleh g pd tarikh y misi bg atas sbb tetentu ptt kite call bgtau blk xleh g pd tarikh tersebut..misi akan bg tarikh lain.misi x marah x tentu pasal..kite memudahkan urusan dieorg.. dieorg pn mudahkan urusan kite..janji bg kerjasama.sy pun pernah ada prob xleh g tp sy call inform y xleh g..ok je misi xde marah n bg tarikh lain.kdg die pun phm komitmen lain y perlu kite bt.air gule tu penting.just awk call je bgtau..klau kne marah pun sbb silap kite jgk kan..

takpe je x minum air gula. as long as awk x tinggal check up semua. Pemakanan perlu jaga. saya dulu kurang manis and memang x suka sangat manis. Normal laa bila pregnant kita macam craving nk makan manis semua, nk² hujung² tu, tapi perlu kawal la. Sy pun x minum air gula. alhamdulillah baby sihat, sekarang dh 11 bulan. Atas individu tu sendiri nak minum air gula atau tak. Dan tanggungjawab sendiri jugak la. Fikir y baik² doa y baik². InsyAllah

1y ago

orang macam ni laaa jenis sangat sangat sangat bertanggungjawab pada diri sendiri tp menyusahkan orang lain dan dia tak sedar dia nyusahkan orang lain.

Nurse x kn marah, just bagitau je knpa.. Nanti dia buatlah tarikh baru, coz itu tanggungjawab dorg juga & sbg ibu itulah juga tanggungjawab kita.. So jgn takut, kalau nurse mrh ke bsing.. Pekakkn je telinga if x thn.. Sbnarnya dorg bsing pun sbb risaukn kite & bby yg di kandungan.. Just positive things.. Yg pasti minum air gula itu wjib.. Walaupun x sedap ke apa, .. Buat demi bby yg di kandungan.. Jgn sampai ada penyesalan di kemudian.. Semoga dipermudahkan

Better pergi sis. Tahan telinga demi anak. Pengalaman sy. 1st buka buku pink patut puasa sebab family ada history kencing manis tp dtg lambat masa hari appointment n kena set balik tarikh lain utk minum air gula. Bising itu biasa. Nak tak nak kena tahan telinga. 1st tak sangkut. Tp 2nd time minum sangkut. Alhamdulillah bila buat BSP darah normal tak ada masalah normal je. Kalau tak memang kena menghadap dengan doctor sampai nak bersalin

call klinik segera bagitau nanti dorang bagi tarikh lain la tu. biar la kena marah sikit asalkan ikut prosedur. ada sebab dorang suruh minum air gula tu. bukan sesaja nak dera kita ke apa. untuk kebaikan ibu & anak. awak tak pergi baru berapa minggu lepas. so masih ada masa untuk pergi minum. jangan tangguh sampai bersalin. bahaya apa-apa nanti kita juga menyesal. nanti dapat date baru pergi minum. kejap ja tak lama pun.

kne pg la sis. jgn main2 tau. kalau last minute gula tinggi mcm mana? sapa nak bertanggungjawab ke atas awk atau anak? bos sye dulu, last minute nak bersalin gula 19. checkup swasta tapi xnk minum air gula. doctor insulin sehari 3kali selama 3hari. pon sugar dia xnk turun. tetap jugak tinggi 19, 21, bacaan dia. baby pulak tetibe ade problem sbb bacaan gula terlampau tinggi. lps bersalin baby duduk nicu 3minggu.