Buah Atau Sayuran

Maaf Nak Tnya Sikit....buah buahan yg nak bg bd baby selalunya ibu2 basuh mcm mn ye.. maksud sy basuh biasa atau guna sabun? Sabun Sunlight Putih Tu Boleh basuh maakana ke? #pleasehelp #firstmom #firstbaby #seriusnanya #ingintahu

10 Balas

sya cuci pkai air biasa je,klau untuk bby sya buang kulit,lpastu cuci blik guna air biasa..takpun rendam dngan air tabur garam bilas2 kjap pastu cuci guna air biasa..

Sabun sunglight putih tu memang dy ckap boleh buat basuh buah nga sayur tapi bila tanya doc , doc tak syorkan guna sunglight tu so guna air + garam je then bilas air biasa

1y ago

saya pn tak confident nak guna sabun sunlight tu. bg sy sabun mcmtu tetap ada chemical.

seeloknya jangan basuh pakai apa apa sabun untuk baby, kekdg kita takut tak cuci bersih sabun tuuu. better basuh pakai air + garam. untuk lebih fresh rendam dgn air sejuk.

saya basuh air biasa je sbb tak pernah lagi bagi makan buah dgn kulit. mcm pear, apple, dragon fruit, pisang, mangga 😅 semua sy bagi isi aje. #baby6m

mcm sy kalau basuh buah n sayuran rendam dgn air yg di letak garam ..kmudian bilas dgn air biasa lepas dh rendam

Basuh dengan air paip tapi nak lagi okay better letak sedikit garam dan rendam seketika. Then bilas.

buah or sayur sy rendam dgn air biasa campur garam sedikit

sye rendam ngn air garam dlu pas tu bilas mcm biasa...

saya basuh mcm biasa je,

basuh mcm biasa je..