Bilakah baby akan kenyang waktu mnyusu bdan?

Maaf nak tnya, bby saya kuat menyusu.. Saya tak tahu bila waktu dia knyang.. Stiap hari,Bila dia hisap susu mesti smpai muntah2 sbb kenyang..tp bila sya stop bgi susu lpas berapa minit, dia akn mngis, hisap jari or tgan dia..tgan sya pon dia hisap, mulut mencari2 puting susu..seolah2 masih lapar, kesian dkt dia tp klau bg ikut nafsu dia mesti akn muntah..jadi berapa lama sya kne bg dia menyusu??saya first mom so x tahu sgt,anak sya baru 45hari #fullbf #First_Baby

1 Balas

hi sis, baby menghisap kdg2 bukan sebab dia nk mnyusu, tapi sbb dia nak mnghisap, buktinya dri alam rahim dia hisap jari dia, dia cume tau menghisap adelah sesuatu yg boleh buat dia rasa selamat, dia rasa selesa, dia rasa tenang.. bukan bermakna dia lapar ya sis, klu dia lapar xkan lah dia mnyusu smpai muntah kan? 😅 sy cdgkan sis guna puting tiruan utk keselesaan sis, bila dia dh lena tdo, sis boleh cepat2 cabut puting tu.. kena try n error jugak puting sbb ade byk jenis dan bentuk.. 😘 kekerapan bby mnyusu sebaiknya 2jam sekali, klu setiap masa nak mnyusu, mmbazir jugak kan bila dia muntah? lepas tu melecet jugak nipples kita..😂

3y ago

trima kasih puan😊