BABY NEWBORN

maaf nak tanya, skg ni kalau baby lahir kena buat saringan pendengaran ke? 😅 sebabnya saya kena jumpa pakar nanti . katanya semua baby yg lahir di hospital mmg kena buat 😅 #seriusnanya #firstmom #ingintahu

25 Balas

betul, mmg baby kena buat ujian pendengaran. saya dapat tarikh sebelum discharged. walau awak tengah pantang, awak pegi je appt tu sebb sekejap je 🥺 saya pun gagahkan diri je pegi time pantang sebb time masuk bilik ujian, ibu yg perlu pegangkan baby 🥰 saya bersalin hosp cyberjaya, so semua mmg cepat hehe. apa pun, awak try tanya dulu nurse atau contact hosp tanyakan samada ibu perlu pegi ke ? berapa lama masa utk ujian ? dan sebagainya. semoga dipermudahkan 🤲🏻

Masa anak first takde thun 2020 anak sec 2021 kene buat saringan tu checkup 1 month dkt hosp sbb dia ada kuning tinggi waktu tu smpai masuk wad jadi kene ada follow up hosp alhamdulillah smua ok,tak sakitkan baby pun dia buat tu mcm pakai earphone pakai silikon getah and makesure tidurkn baby dulu kalau tk susah nk buat saringan tu

Betul sis, Dulu utk baby yg kat nicu je Skrg ni tgh selaraskan utk semua hospital secara berperingkat sebab anak sy yg 1st lahir tahun 2020 utk setengah hospital takde buat. Utk yg anak 2nd haritu check belah kiri tak pass, follow up after 2 week, alhamdulillah semua okay.

Yup. Sblm discharge baby dh buat test pendengaran. Sbb sy bersalin di Hospital Sg Buloh so semua dorg akan check baru discharge. Memudahkan 😇

5mo ago

Boleh awk. Takyah request2. Masa daftar nak masuk tu terus dia bg suruh sign borang suami boleh masuk 2 kali time kita beranak dan time nak azankan anak.

yup .. masa first born 2019 dekat hospital duduk dalam wad ada nurse dtg buat test pendengaran, tapi x lepas.. so lepas kluar wad ada review dekat pakar telinga paed sg.buloh..

ye sis semua baby memang kena buat saringan pendengaran... if result pass okaylahh tapi kalau fail akan ada follow up untuk buat hearing test yang lagi details

ye ank sy lahir jan 2022 da buat siap² saringan pndngaran dkt hosp. nurse da siap² tlis dkt buku pink dia pass sringan pndengaran tu n trikh bila buat.

Betul. Anak saya lahir 29.09.2023, kena buat dah ujian pendengaran. Disebabkan time tu resultnya semua okay & pass, tak perlu dah follow up lepastu :)

Ye klau bby discharge on weekends, mmg kne buat saringan pendengaran. Dlm buku pink ada utk ujian tersebut.

yup masa nak discharge nurse dtg check lepastu boleh keluar wad dia bgthu normal ke x tu je