10 week pregnant

Maaf nak tanya.. saya ada masalah gatal2 di faraj dan lubang dubur...adakah normal??ada sesiapa yg ada masalh mcm sy x?? Mcm mna nk bg hilang gatal tu??? Sy kdg2 smpai xboleh nk tdo mlm sbb gatal sgt.. sy bru 10 week pregnant.. #tolong bantu saya

16 Balas

sy sejenis org yg berkulit & badan sensitive. smua sensitive mudah sgt nk kena gatal2, jgn ckp part bawah, badan pn cm tu. sepanjang hidup sy, blh dikira bila je sy pakai sluar dlm. sbb setiap kali pakai, bawa la kain jenis terpaling elok, kerap tukar pn, tetap kena jangkitan juga. so sy mmg xpakai sluar dlm. bila kluar pakai kejap, blik je cpt2 cuci sbb da rasa panas & gatal kt part tu, so sy spare ubat sapu beli kt pharmacy, gatal je sapu, so benda tu xmenjadi. lepas mandi sapu lg. selama brtahun2 itu je la sy buat. skrg tgh pregnant sy GBS carrier pula. tp alhamdulillah lepas doctor bg ubat masuk tu, keputihan sy da normal mcm sblm pregnant. sihat. just lembab biasa shj, xda berair. kebetulan sy GDM, so klau xkawal gula lg la keputihan tu naik menggila, so apa2 pn ibu pregnant kena control pemakanan juga. Bykkn minum air kosong, jaga kebersihan, dilarang pakai pencuci miss v. InsyaAllah everything gonna be ok.

Saya sejak dari trimester pertama sampai kedua (sekarang dah 23 week) ini kali ketiga kena yeast infection. Padahal dah jaga kebersihan dah tapi tetap ada jangkitan di bahagian faraj. Dah dua kali ambil sampel keputihan. Dua2 keputusan menunjukkan mmg ada kulat candida (normal pada fasa kehamilan). Kalau keputihan terasa gatal2, berbau, dan bertukar warna (selain warna putih) tu semua dikira infection, cepat2 jumpa dokter utk ambil sampel dan ubat, jgn tunggu sbb takot terkena pada baby dokter cakap. Normal je berlaku infection ni sbb perubahan hormon, bila dh masukkn ubat pun akan berlaku on off sbb perubahan hormon. Bezanya cuma lepas pakai ubat, keputihan dah tak teruk sgt. Dokter cuma nasihatkan elakkan makanan yg ada yis seperti roti2 dan kicap ☺️

apa sahaja yang gatal... ada bakteria. so ibu kne hygiene. pakai pantiliner and kerap tukar setiap kali buang air kecil..kita punya faraj mcm.lubang hidung juga. kene korek dan bersihkan. mcm sy tak boleh pakai pencuci wanita. badan sy hanya boleh guna lifebuoy sahaja. kalau x gatal2. yg ke 2 kurang air. kene minum air 10 gelas sehari. tidur malam no need pakai underwear.. pemilihan underwear pun kne betul. elak underwear yg buat kulit jd lembab. sy use lace underware. dan now da takde gatal2.

sama mcm saya..saya gatal sngt kuat gula smpi merah merah..di vagina.tapi saya g klinik ibu dan anak yang kita selalu buat pemeriksaan tuk..ckp keputihan bnyk dan gatal..doc akan ambik simple bawah..dan bgi satu ubat..untuk kurang kan gatal tu..saya hari tu lepas doc tu bgi ubat malam saya lepak ubat tu..bangun pagi gatal akan kurang lah..gatal ada stay..tapi tak kuat sngt lah gatal nya..

boleh try basuh dgn air suam+garam,,lpas tu jgn garu nti tmbh gatal,kerap tukar seluar dalam,kalau saya mmg tak boleh pakai panty liner,alergik kali sbb tiap kali pakai mmg akan gatal,kerap tukar seluar dalam je,atau guna yg pki buang je bila berjalan jauh,mlm2 tak perlu pakai underwear kot klu dah gatal2 tu atau cuba makan yogurt atau probiotik juga

sy prna alami jg trasa gtal2 kita jaga kebersihan jg..selepas brsalin mcm 4 bulan tu hilng jg rsa gatal2 tu..bila hilng gtal2 lubang dubur tu tiba2 ada buasir dkat siring lubang dubur tpi tk la sngt truk..kncing membuang air bsr ok jg tk trasa apa2 cuma kurang kn pmknan masin2 mcm ikan masin tu..pndai dtg blik gtal2 tu..

ok..terima kasih semua.. sy bru nk buka buku pink 4/09 ni..nnti sy akn tnya dktr masa tu.. td sy buat appointment nk tnya nurse..nurse mcm nk cpt je.. jd sy xjd nk bgitau...4hb nnti sy cuba tnya..terima kasih atas info ya.. sy risau jgk..mula2 gatal dgm faraj je.. pasti tetiba dkt dubur plk.. mcm plik..tak penah kena..hmm

saya rituh doktor amik sample tgok keputihan ada kuman ke tak, tapi alhamdulillah takda apa. lepas tuh g klinik swasta gtau gatal, diorg bagi ubat, mmg hilang terus.

cuci miss v dgn air garam kasar+sireh. atau beli pencuci dettol antibakteria. chk keputihan byk x.. g klinik amik ubt. buat meruang 2x sehari dgn jari yg bersih.

Pergi klinik dulu ye dptkan ubat. Jgn pakai pantyliner. Kalau keputihan byk, kerapkan tukar underwear. Mcm leceh but that is better.