Berpantang pasang aircond kerana cuaca tersangatlah panas sekarang

Maaf mommies jika ada yg rasa tak wajar soalan saya..sy bakal bersalin pada hujung bulan depan (30jun) dan kita sedia maklum cuaca sekarang tersangatlah panas. Soalan sy, bolehkah jika pada waktu2 bahang seperti tengah hari sy pasang aircond tetapi pada suhu yg bersesuaian..maksud sy tidaklah sampai rasa duduk dekat salji..cuma nk sejukkan sikit suhu bilik. Kesian sy lihat ank sepupu sy yg baru lahir bulan lepas berpeluh2 dan kena ruam kerana cuaca sgt panas. Mommies ada cadangan atau pengalaman tak berpantang psg aircond tp pada suhu yg bersesuaian? Terima kasih

1 Balas

Hai, Puan! Tiada sebarang kaitan antara pantang dengan suhu yang sejuk(pasang aircond)😊. Kalau panas buka la aircond. Bahaya tau baby dalam keadaan macam tu. Boleh meningkatkan risiko SIDS. Saya assume baby mesti di pakaikan barut dan bedung kan? Kita kena pastikan baby berada dalam suhu yang optimum. Kesian baby dalam keadaan peluh dan terkena ruam panas. Saya sendiri memang pasang aircond dari anak lahir sampai sekarang. Selalunya saya set suhu antara 22-25.

12mo ago

Sama-sama 😊