Tlg saya jawap persoalan ni 🥺

Maaf klu gambar sedikit kurang menyenangkan.. saya ingin bertanya jika mcm drh sprti dlm gmbr adkh normal? boleh bgtau saya yg berpengalaman 🥺 #bantusharing 🥺

Tlg saya jawap persoalan ni 🥺
12 Balas

maaf sy tengok kerap ibu2 tanye, pasal pendarahan mase pregnancy, if kluar darah its not normal, btter trus pi clinic @ hospital, tiap org x same, sy sendiri pun bleeding trus ke hospital, now sy kt hospital, semoga dipermudahkn urusan ibu2 same, & mohon doakn sy, my 2nd preganancy

2y ago

Betul tu, kadang ada sy baca bleeding tu dah seminggu macam tu. Masih dibiarkan. Sebok nak tunggu respon dari dalam apps ni. Sepatutnya terus ke klinik untuk elakkan berlaku apa-apa pada kandungan.

Sis kena share sekali sis berapa weeks, and berapa kerap spotting ni terjadi. Macam saya spotting awal2 pregnant dr suruh pantau sendiri je kat rumah asalkan spotting just secalit macamtu je takde heavy bleeding atau darah berketul. Kalau akhir2 pregnant spotting atau bleeding pulak dah tanda2 nak bersalin

sebaiknya terus ke hospital sis. pi emergency terus. biasa nurse dah pesan ni siap². kalau ada pendarahan,terus ke emergency hospital. semoga dipermudahkan urusan sis ye,dan semoga yg baik² je 🤲🏻❤️. kalau doctor cakap bby okey tak ada masalah,sis kena lah banyakkan berehat. ambil makanan sihat,jaga emosi baik²..

Perlu ke klinik buat pemeriksaan untuk pastikan baby okay. Kalau doktor cakap okay, sis bedrest ya. Jangan byk gerak n buat kerja rumah sementara waktu untuk bagi darah tu kering n stop. Sebb klu tak bahaya nanti kalau darah asyik leak. Banyakkan minum air masak ya. Kalau dapat ubat kuatkan rahim makan tau. Jangan skip.

2nd pregnancy sy msa 7w,sy kluar cairan coklat tu... Doktor scan, mmg normal jg tp perlu pantau.. Lpas 2mgu,sy scan blik, syukur bby mmg da ada kat dlm kantung tu.. Better cek dgn doktor la..

terus ke emergency sis nanti doktor cek bawah (faraj) dan scan rahim sekali. trimester 1 & 2 saya pun pernah keluar spotting macam ni, doktor cek bawah, scan dan cek air kencing sekali.

2y ago

klo g emergency,,kena tgu giliran x??ke on the spot??sbb tgh alah,pning..

saya harituh pon jadi macam sis jugak pegi hospital dorg buat pap smear then dapat tau Luka kat rahim kena tahan 3 Hari untuk doktor pantau

Sy pernah sis. Dlm 6-7w gitu. Rasanya spotting kut sama cmni tp 1-2hari je Pastu tkde dah. Tp kalau heavy sis pegi lah jmpa doktor ye

Saya pun spotting macam ni lebih sikit, terus pergi klinik dr scan check takut pregnant luar rahim & bagi ubat kuatkan rahim

Mst sis rsau kan.. Same mcm sy.. Biase jd cm ni utk first pengalaman. sy pn same..until now bleading on off..