pil perancang

Maaf Bertanya soalan mcm ni... Kalau ambik pil perancang boleh pancut dalam tak? #ingintahu

9 Balas

saya dulu amik pil perancang yang 21hari, nurse saya kata masa berehat 7 hari(hari ke22 hingga 28) tu bolehh. tapi entahla saya tak berani. sebab kekadang masa rehat 7hari tu kita dalam keadaan subur. apa apa pun kene tengok waktu subur sebab sperm boleh bertahan 3hari, ovum boleh bertahan 24jam..

saya pernah tanya soalan ni juga n ada yg kata boleh, tapi pil perancang tak 100% boleh cegah dari pregnant ,so risiko juga la. tambah kita ada waktu subur. yg penting makan ubat on time & kalau awak risau pakai la condom ke .

pil perancang bkn 100% cegah kehamilan ye.. klu tbe2 waktu subur awak, suami pancut dalam, masih bley hamil.. better wat double protection.. mkn ubt pun, still elakkn bersama waktu subur..

Nurse kk sy bgtau boleh je tp make sure mkn pil ikut time jgn ada skip2 atau waktu tak jaga tu yg boleh pregnant. Kalau mkn ikut time tiap hari boleh je pancut dlm. Sy so far ok je

1y ago

tq info sis. btw sis makan pil apa ya?

syaa x berani lah wlpon orng tua2 kata boleh sis try comfirm mgdung punya kalau x yakin jagn lahh ..rsauuu jeee kita ni..cucuk ke apa ke ttp buang luar

jgn..ramai y sy bace lekat jgk..walau mkn perancang pun ttp kne double triple jg care lain klau nk slamat

1y ago

betul apa awk ckp ..

Hi, sblm ni sy ambil pil perancang 3 thun. Mkn pil ikut aturan dan tepat masa. Takda masalah.

better jangan

boleh ke kalo nak hamil

1y ago

😅