depression

lepas abis fasa berpantang, sy sedar sy alami depression yg smpai skrg masih trbawak2 emosi tu. mungkin sbb dpt husband yg x supportive, suka maki dan hina sy even sy dh bertarung nyawa lahirkan zuriat dia. skrg, sy rsa betul2 tawar hati dgn suami, slalu fikirkan psal pnceraian. tapi bila fikir psal ank, sy takot msa dpn ank trganggu. even sy bgi full breastfeed dkat ank pun jadi isu tuk berkelahi dan dia slalu pertikai x abis2 pump3 sbb sy dh start kja. spatutnya dia happy sy dh jimatkan duit dia hampir 5 bln ni. sy buntu, sy xbole idop dgn husband yg sy sntiasa rsa tawar hati dgn nya. tolong sy. tq #firstbaby

7 Balas

Sabar mommy..awak kuat..kuat demi anak..cuba ajak suami berbincang..lelaki ni selalu ego mmg kelangit..selagi tak kena benda yang tak bagi hidayah atau pengajaran dekat dia memang dia susah nak sedar..maaf bertanya, sepanjang masa ke sis bertekak? Kalau ada masa yg tengah baik, masa tu adalah yang paling sesuai nak bincang..luahkan rasa hati..bila sis rasa tawar hati, istighfar byk2. Cuba kenang balik segala kenangan manis sis dgn suami. Ttg penyusuan bayi tu cuba sis explainkan dkt dia ttg pencerahan kebaikan susu ibu utk anak2..sy juga pernah lalui situasi spt sis. Suami panas baran, cemburu dgn anak sendiri bila sy tgh menyusu. 3 tahun perkahwinan sy depress. Sy pernah larikan diri dri rumah dgn anak sbb tak tahan dgn suami. Sungguh sy byk makan hati. Tapi lepas ada peristiwa yang bagi pengajaran besar dkt dia, memang dia berubah terus. Skrg anak dah dua. Bkn sentiasa kami bergaduh jd bila waktu tak gaduh tu la kami cuba berbincang & masing2 meluahkan. Skrg suami sy masih lagi bermulut lancang tp sy just pekakkan telinga je & duduk dgn anak2. Nanti dia sejuk sendiri..sbb kalau sy dgr & simpan nnt sy sakit hati. Sy pernah fikir utk berpisah tp bila kenang balik segala kenangan kami & kebaikan suami yg bantu sy uruskan rumah walaupun perangai & mulut dia macam ape jeeeee. Sy tetap kuatkan hati & mental sy..terima suami seadanya mcm mana dia terima segala kekurangan sy. Sy tau & sedar adakalanya kesilapan tu dtg dr diri sy yg blh buatkan suami marah. Sbb dari awal sy kenal suami mmg jenis cakap lepas & panas baran. Jd sy fikir kenapa nak berpisah skrg skdangkan dari dulu dia mcm tu. Byk kan berzikir & istighfar..berdoa & mohon pada Allah. Semoga urusan sis dipermudahkan.