Naik ruam satu badan.

Lately ni anak saya habis satu badan dia naik mcmni. Ni ruam ke apa ya? Kalau berpeluh je mula lah naik ruam merah halus halus tu. Tapi banyak satu badan. Saya just letak tepung ubi je tapi tak jalan. Ke dia allergic ya?

Naik ruam satu badan.
1 Balas

Ruam panas awak. Kena pastikan suhu persekitaran baby tak terlampau panas. Pakaikan baju nipis. Nak pakai pampers je pun boleh. Baby yang kuat berpeluh mudah untuk naik ruam panas. Sama macam macam anak saya. Instead of letak tepung ubi, pakaikan anak lotion supaya kulit sentiasa lembap.

8mo ago

Ya betul. Macam saya akan cari yang mild formula. Anak saya guna sebamed. Dari shampoo, body wash, lotion, diaper cream. Saya tak mix brand. Ada lagi brand yang mild formula macam cetaphil, Applecrumby, aveeno, mustela, QV, pigeon natural botanical. Ini antaranya😊