Tearing/koyak tu boleh elakkan ke? First time mom here

Last soalan saya pasal recommended hosp takde siapa jawab so kalini saya tanya pulak topik lain... Hopefully ada experienced mom y boleh jawab

1 Balas

utk 1st mom, low chance. sbb laluan stiff/sempit, no experience masa dkt LR (bila masa nk teran, bila masa nk curi nafas, etc). so majoriti akn ada sikit tear/koyak/gunting..dktr gunting sikit sbb nk bg bby mudah keluar dan elak lemas.

8mo ago

dktr ada bgtau cuma nya bila kita panik kita kdg2 act luar kawalan (xdpt nk follow instruction sbb contraction kuasai diri). so its safe klu awk bykkn membaca.