Dah nak masuk 6bulan

Lagi 6 hari ank sy dh boleh mkn bubur .. Xsbr rsnya nk suap haha .. Tp bubur kosong je kan xboleh msuk prasa grm or gula kan?

2 Balas

Ya betul. Nanti bila dah 7m+ boleh buat perasa homemade macam CFS, Mirepoix & Tomato Paste. Tak perlu garam gula lagi utk baby. Tp nak advice in advance, kita jgn letak high expectation utk anak kita makan dengan selera nya. Sebab untuk pertama kali dia mungkin akan menangis + mengamuk + luah balik + sembur makanan yg masuk dalam mulut dia. Nak² kalau time tu kita penat, jangan marah² tau, cool je, keep offer. Kalau dia cuma makan 2 ke 3 suap then dah okay. Jangan paksa² nanti lagi tambah trauma. Kita cuma nak kenalkan shj bukan nak bg dia kenyang lg. Walaupun sebelum ni anak kita nampak semangat + lapar time kita makan, tapi belum tentu dia akan makan dengan selera. Just enjoy yaa mommy. Kalau dia berselera tu satu rezeki hehe 👍🏻

ya.