1 YR NOT CRAWL & WALK

Kwn nk tny, ank I dh setahun xpi blm merangkak & jln. Pegang berdiri pun x lg. Duduk pn kita kena kasi duduk. Ada tak ank sesiapa cam ni.

7 Balas

Belum crawl even komando crawl? But meniarap boleh tak? Anak saya delay Jgk growth dia. Dia start crawl umur 14month, now 20m still crawling, tapi da start nak berdiri n panjat sana sini. Walk with support. Baby i under paeds n physio. Dia prem 35w. But pakar kata dont worry bagi masa until 2years Sbb dia ada progress cuma lmbt. U boleh mintak doc REFER kan pakar untuk check detail.

12mo ago

Baby i REfer blood & paeds masa 1Y. Physio masa 15m then every 2months repeat. U try discuss dgn pakar paeds next checkup. Tnye untuk REFER asap

better refer doctor tanya. masa check up bulanan tu kan biasa nurse ada tanya perkembangan baby kita. kalau ada yg tak kena mesti dia akan note dalam buku dan referkan kita pada doktor atau pakar. kalau setakat belum jalan rasa normal je. tapi umur setahun sepatutnya dah boleh duduk sendiri tanpa bantuan.

You dont ask non prem parents. Sbb ada yg tak faham. You can join kat fb baby prem group. Nnty bnyk info lagi dpt kt sana yg in our shoes

Kalau setahun masih x berjalan, rasanya normal lg. Tp kalau duduk and merangkak masih blm, cuba tanya doc lebih baik.

masa checkup ada nurse tanya perkembangan baby awak tak? cuba refer nurse/doctor kk tmpt awak

Normal dear. Klau dah 2 tahun blm berjalan, then something wrong

patot nya dah cekap merangkak