Kulit baby kemerahan dan mengelupas

Hi, kulit baby saya kenerahan dan mengelupas. Baby sampai garu berdarah. Tolong suggest cream, lotion, body wash yg sesuai. Sekarang tengah pakai cetaphil, tapi tak ada kesan. Baby 11 bulan & minum susu formula Nanha. #advicemommies

Kulit baby kemerahan dan mengelupas
16 Balas

baby sy 4 bulan pon kulit kemerah merahan & kering tapi xsampai berdarah..sy dah mcm2 produk guna tapi yang agak sesuai buds organik..masih try & error..saranan sy sis bwk baby jmpe doctor& dapatkan advise dari doc untuk kenalpasti jenis kulit baby.baby sy ekzema..Breastfeeding..jadi sy elakkan mkn seafood..kalau boleh,sis elakkan produk yang ada steroid sebab nanti baik sekejap je lpstu jadi lg teruk.sebaiknya guna yg organik contohnye buds & moogo..krim snowhite sy ada terbaca yang mula² memamng baik tapi lama² dia akan jadi lagi teruk..tu sy xberani guna..jangan lupa sis,yg pntg bwk baby jumpa doc..kdg² produk yg sesuai dgn baby org lain belum tentu sesuai dgn anak sis..take care..semoga baby cepat sembuh ❤️

luka tu sis kene pergi hospital dulu sis ..kasi doktor check luka tu.. bab cream or lotion ni berantung pada kulit baby.. ade yg serasi ade yg tak serasi.. kalau doktor ade bagi cream try pakai. Kalau tak serasi cream doktor kasi boleh try yg saya pakai atau mommy² lain pakai. cream... sebamed (bby saya pakai) aveeno (bby kawan pakai ok 👍) snow White ( bby saya pakai) sudocream (bby adik ipar pakai ok 👍) kalau baby tak tahan sabun lama try sabun ni.. sebamed (bby saya pakai newborn hingga 10 bulan) bzubzu (bby saya pakai 10 bulan keatas)

kulit anak kering ek mommy, adui itchyyy.. kalau sy stopkan sabun, letak cream & moisturizer lepas mandi masa bdn lembab2 lg. anak sy Cetaphil buat lg kering. dia pakai aveeno ok. body wash & lotion aveeno, cream pakai ceraden.

Sebaiknya trus jumpa dokter sebab sampai berdarah mcam ni, anak saya pun mmang guna sabun sebamed dan lotion. tapi tetap gatal . alhamdulillah selepas dapat krim dari klinik semakin membaik.

Pki sebamed sabun n lotion je. Ank sy da 1y 3m still pki sebamed dr lahir. Penah gak jd gini at blkng dye tp sy buh krim bepanthan tiap kli lps mndi. Nnt ok hilang.

mcm ni kena jumpa Dr. kne rawat yg Luka Tu dulu.. once dah rawat Luka ikut tempoh yg ditetapkan,dah sembuh ,bru boleh apply lotion,body wash yg sesuai.. jumpa Dr.

Cuba pakai mandian Tasneem..utk masalah kulit..sy pakai tu kulit ank lembab ..licin..mmg xde masalah kulit..klau nyamuk ggit pn cepat ilang n xde parut

ank pernah jgk kulit snsitif,dh jmpa pakar pun still sama,sy guna lotion n krim mndian derma365 ada jual di [email protected] ok☺️

bwk klinik ye ibu..tk brani nk suggestkn ape2 ubat sb takut baby tak sesuai..better pg jmpa doctor ya..kesian dia tkut mse mandi pedih je🥹

cuba try mandian Ceradan dan lotion...elok..baik utk baby..baby saya guna...3 hari dah mula susut merah² dan biji² di pipi dan area dahi..