Pam susu penting ke?

Hi korang nak tanya wajib ke beli pam susu tu..saya ingat nak beli nanti tapi husband tak bagi dia kata baik membazir baik susu kan terus#ingintahu #bantusharing #1stimemom

12 Balas

mcm kawan sy ajar, beli y murah dulu y bwh rm50 or beli milk collector je . sbb awal2 xtahu mana pam susu y sesuai dgn kita. sbb corong pam tu pub ade y ikut saiz nipple. ade kedai y boleh test saiz tp time pkp ni xtahulah. milk collector pulak sesuai if baby menyusu sebelah, milk collector kat breast sebelah lg. boleh google or search kat shopee mcm mana rupa milk collector. dah yakin mmg perlu pakai pam susu baru beli y sesuai n berpatutan dgn kita.

3y ago

owhh ok terima kasih 😊

gtau husband, just standby, mana tau baby kena tahan nicu, so boleh pump hantar ke baby, sometimes bengkak susu lagi, boleh jugak pump isi dlm botol kalau nk keluar, so tak da nk nyusu dekat public..incase wife nk keluar ada hal urgent, husband boleh tolong bgi guna botol..kalau baby nicu, last minit nk beli, kmgkinan susah dpt yg murah...so boleh usha dkt shopee dulu..try dulu yg murah murah..single pump pun dh okey..nnti dh okey try wireless

3y ago

sama sama..awak boleh tgk kt momohouse..saya beli situ okey..lepas dri tu sy guna wireless beli dkt blessedbeestore..tu semua kt shopee..jgn lupa storage milk sekali

saya pun pada asalnya tak beli. tapi rezeki kakak saya bagi. lepas bersalin baru saya tahu penting pam susu ni, especially bila anak kuning n kena kerap bagi susu badan. anak saya susah nak menyusu puting badan. jadi saya pam dulu sebelum bagi. alhamdulillah, kuning baby dh turun. lpas brsalin smpai skrg, sya xalami lg bengkak susu sebab saya kerap pam. alhamdulillah.

3y ago

ye ke😊

beli yg murah je dulu sis. silap saya masa bersalin langsung tak fikir nak beli pam susu. kebetulan anak pulak kena masuk ward sebab kuning, hari yg sama jugak saya kena bengkak susu. otw balik rumah tu terus ajak suami pergi kedai baby, cari kan pam susu. so sebagai emergency case, sangat² membantu. saya pun first time mom, anak 4 months now.😊

beli yg murah2 je dlu. penting jgk sebenarnya kalau terjadi bengkak susu atau apa2 kecemasan. at least ada bekalan susu utk baby. kalau mcm sy, sy beli yg murah2 je. memandangkan bby sy jenis xsuka botol. suka direct bf. so kalau pam pun bgi dlm botol. memg dia takkan minum 😁

Beli yg murah dulu sis.. Sebab takut bby masuk nicu. Perlu hantar susu pg bby.. Pastu atleast kalau malam ada susu perahan, suami boleh tolong susukan.. Tp mcm saya takguna pun, sebab xde air susu.. Pam pam pun keluar sikit jer. Membazir pulak beli mahal.

Bengkak susu tak perlu pam. Marmet je. Silap besar pam masa pantang kalau sis housewife. Boleh sebabkan oversupply. Follow Happy Breastfeeding Malaysia untuk ilmu2 bf dalam tu😊

Kalau yakin untuk fully bfeed n x bkerja its not necessary..tapi ble time breast bengkak susu byak tue cam needed jgak..huhu

3y ago

yup betul,sy suri rumah tp kdg2 kne jgk pump susu tu ble susu bnyk sgt n breast begkak.So beli yg murah2 je.

sy beli jgk yg murah,prepare klo incase awl2 bersalin susu ssh nk keluar n tkut jd begkak susu...sakit weiiii😂

3y ago

sakit sgt smpi rse nk dmm,lg2 ble breast kembg n keras sbb susu xkluar😓

Btol2.. Bgkak susu.. Nk demam asa.. Tp ble dh pam alhamdulillah okey.. Tp Okey2 pn still skit

3y ago

Yup.. Tp bli y murah2 je.. Sy kne pam sb sy xde puting, so bby pn xnk isap