Betul ke bayi 4bulan boleh mkn

Knp doc kanak kanak ckp bby 4mnth dh blh mkn?

14 Balas

ank sya 4org semua start mkn umur 4bln...tp hanya bg nestum beras rice bercampur ssu lactogen...dan skrg meka semua dh besar dan ada yg dh kawin dan punya ank...buat masa skrg xpernah ada masalh kesihatan...samada ank ppuan atau llaki...alhamdulillah demam jauh skali apatah lh sakit yg berkaitan ngan penghadaman...

2y ago

Setuju. Dulu anak sy pun macam tu 4 bulan da makan. Alhamdulillah sekarang semua da besar da kahwin ada anak….Alhamdulillah sihat…..dulu jumpe doctor kanak2 jugak…..

Pediatrician baby saya pun cakap can introduce solid food to baby at 4months. Depends on baby development and condition. Pediatrician kan doc baby and specialist, for sure dia lagi know better about baby compared to general doctor. WHO pun suggested to start introducing solid foods between 4m to 6m.

dpends on bby .dri pngetahuan sy bdsarkan mak² sdara laa .. bgi mkn awal sbb baby xckup susu .. ni mungkin terjadi dkt bby yg obes .. kerap lapar n mnyusu or susu ibu xckup nk suply .sbbtu start bgi solid food awal

Saya pergi jumpa pakar kanak2 tnya kenapa anak saya kurang mkn.. salah satu sebab kita introduce anak mkn masa umur 6.. sepatutnya umur 4 dh boleh bg anak mkn.. dr pakar ni owang lama mesti la dia lebih tahu kan..

dktor sy pn ada bgtau ada baby yg ble mkn start dr 4bln.. mcm baby sy, bln dpn mo tgk perkembangn baby sama ada dia boleh mkn atau pn x.. baby sy baru 4bln n berat 7.3kg..

klu bert ank tk berapa memuaskan mgkn doc sruh bg makan... tp kalau bert ok tk pyh bg mkn awl sgt..

Biasa 6bulan...anak saya sekarang 5 bulan+++ just bagi letak dalam susu... Sekali sehari...

Ikut pkembangan bayi masing2..tp stakat sy prnh dgr pun, doc bg waktu 5 bln

doc mna yg ckp bby 4bln blh mkn tu..hahaha

2y ago

sy pon pelik, dr ank pertama xpnah lg doc consult sruh mkn sblum 6 bulan..

tak tanya Dr tu balik kenapa..?