Semua tentang GDM

Klo first prngt dulu kena GDM.. second prngncy ni akan kena juga ke?

1 Balas

Selalunya kalau ada sejarah gdm dalam pregnancy sebelum ni, staff akan noted yg this current pregnancy ada juga risiko untuk dapat gdm juga..jadi mereka biasanya akan arrange 2 kali mogtt (ujian minum air gula) 1st waktu awal pregnancy, dan kalau negatif akna arrange yang 2nd pula bila dah 24-28 week. Tapi tak semestinya 2nd pregnancy confirm dapat gdm juga.. Cuma staff akan lebih berhati2 sebab risiko tu ada..